fbpx

Borrell: Mogućnost rata visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija

Borrell: Mogućnost  rata visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija

Foto: AFP

Rekavši da “Rusija prijeti Evropi” i svojim ratom u Ukrajini i hibridnim napadima na države EU, Borrell je rekao da se “rat sigurno nazire oko nas.”

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell upozorio je da se Evropa mora pripremiti za potencijalni rat visokog intenziteta, a možda i bez Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na svojoj strani, prenosi Anadolija.

“Mogućnost konvencionalnog rata visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija”, rekao je Josep Borrell na događaju u Briselu.
Rekavši da “Rusija prijeti Evropi” i svojim ratom u Ukrajini i hibridnim napadima na države EU, Borrell je rekao da se “rat sigurno nazire oko nas.”

“Moramo učiniti sve da to izbjegnemo”, rekao je Borrell, dodajući da Evropa mora imati sredstva za to.

Budućnost evropske sigurnosti
Njegove izjave uslijedile su u jeku rastuće debate o budućnosti evropske sigurnosti dok su vojni šefovi i lideri u sjevernoj Evropi izražavali zabrinutost zbog rizika od sukoba, potaknutog ruskim ratom protiv Ukrajine.

“Potreban nam je novi mehanizam za međuvladino finansiranje… uporediv sa onim koji smo stvorili tokom finansijske krize (eurozone),” rekao je Borrel.

Misleći na američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je kritikovao američko savezništvo s Evropom, Borrell je rekao da “američki kišobran, na koji smo se oslanjali od Hladnog rata, možda neće biti otvoren cijelo vrijeme.”

“Možda, ovisno o tome ko vlada Washingtonom, ne možemo se osloniti na Ameriku da nas zaštiti”, poručio je šef EU diplomatije.

Agencije