fbpx

Bosna i Hercegovina i Švedska potpisuju sporazum o izgradnji viznog kapaciteta

 Bosna i Hercegovina i Švedska potpisuju sporazum o izgradnji viznog kapaciteta

Foto: Agencije

Bosna i Hercegovina će uz podršku Kraljevine Švedske provesti projekat izgradnje viznog kapaciteta, koji će pomoći usklađivanju viznog procesa Bosne i Hercegovine sa pravnom tečevinom Evropske unije, odnosno Šengena.

Tim povodom, danas će u Sarajevu biti održan sastanak na visokom nivou delegacija BiH i Kraljevine Švedske. Sastanku u zgradi Parlamentarne skuštine u BiH prisustvovat će ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, šef bh. diplomatije Elmedin Konaković, ambasadorica Švedske u BiH Helena Lagerlof i ambasador za migracije i povratak Ministarstva vanjskih poslova Švedske Jorgen Lindstrom.

Nakon sastanka bit će potpisan sporazuma o partnerstvu koji se odnosi na Projekt izgradnje viznog kapaciteta u Bosni i Hercegovini između Švedske agencije za migracije i Ministarstva sigurnosti BiH. Sporazum će potpisati ministar sigurnosti BiH i direktor Odjela za planiranje Švedske agencije za migracije. Bit će potpisana i Zajednička izjava, koju će potpisati bh. ministri Konaković i Nešić i švedska ambasadorica u BiH, najavljeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Agencije