fbpx

Bosna i Hercegovina još bez budžeta za ovu godinu

Bosna i Hercegovina još bez budžeta za ovu godinu

Foto: Fena

Iako bi neusvajanje budžeta državnih institucija trebala biti ekonomska tema, kod nas je to čista politička priča.

Bosna i Hercegovina je već peti mjesec 2024. godine bez državnog budžeta. Privremeno finansiranje se nastavlja. U prevodu to znači da sredstva idu samo za tekuće rashode, odnosno plate. U te svrhe izdvaja se čak 963.346.000 KM, dok za kapitalne izdatke ostaje svega 90.555.000 maraka.

MINISTRI SE NADAJU
Prema prijedlogu Ministarstva finansija i trezora BiH, budžet će biti na nivou onog iz prošle godine i iznosiće više od 1.315.000.000 KM. Nema konkretnog dogovora o budžetu, iako se najavljuje da bi jedna od narednih sjednica Vijeća ministara trebala biti posvećena ovom dokumentu.

- Nadam se da će na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH biti budžet, bar na nivou Kolegija i da krenemo u proceduru da ga usvojimo na nekoj od narednih sjednica, kazao je nedavno ministar odbrane Zukan Helez (SDP).

Ministar komunikacija i prometa Edin Forto (NS) je, nakon sjednice Vijeća ministara BiH, kazao da su pod tačkom razno imali širu raspravu o budžetu institucija BiH.

- Iskreno se nadam da ćemo sljedeće sedmice imati dokument iz kojeg možemo vidjeti da li ga možemo podržati ili ne. Nadam se da će se to desiti, naveo je Forto.
Državni ministar finansija Srđan Amidžić, kadar SNSD-a, donio je 2. aprila odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine, kao i odluku da se CIK-u BiH dodijeli novac za održavanje lokalnih izbora.
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je neusvajanje budžeta praksa u BiH. Tvrdi da ovo što se dešava pokazuje stepen političke nesloge među koalicionim partnerima.
Sa ekonomske tačke gledišta ovo je loša poruka, jer na neki način pokazuje da nismo sposobni niti smo u stanju da donesemo programe koje od nas očekuje Evropska komisija. Posebno kada se sjetite da nam je istekao rok za projekte koji su vezani za rad u okviru Berlinskog procesa, odnosno milijardu i osamdeset miliona eura koji su bili određeni za BiH. Te je projekte trebalo definisati, ali ponude nisu napravili, rekao je Pavlović.
Dodao je kako je budžet posljedica njihove neusaglašenosti o nekim drugim pitanjima.
- A pošto je budžet u funkciji aktivnosti koje su planirane za kalendarsku godinu, onda svako od njih kroz to želi provući neke druge ciljeve. Činjenica da nije dogovoren budžet za ovu godinu znači da se ne može ništa drukčije raditi nego što je rađeno u svakom od kvartala od prethodne godine, podsjeća Pavlović.

STARA PRAKSA
Kako je naveo, programi i projekti koji su planirani za 2024. godinu se ne mogu realizovati.

- Tako da ja, iako sam ekonomista, rekao bih da je to čista politička igra koju vode između sebe partije na vlasti, a posljedica je neusvajanje budžeta, zaključuje Pavlović.

Posljednja godina koja je počela bez privremenog finansiranja institucija BiH bila je 2018, a privremeno finansiranje je samo gubitak vremena koji državu puno košta. Budžet za 2022. usvojen je 30. 6. 2022. od 1.073.600 KM. Budžet za 2020. godinu donesen je 29. 7. 2020. i iznosio je 996.000 KM, baš kao i budžet za 2019, usvojen 20. 12. 2019.

Oslobođenje