fbpx

CDU neće sarađivati sa krajnjom desnicom 'ni direktno ni indirektno'

CDU

Kršćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel obećala je da neće sarađivati sa krajnjom desnicom „ni direktno ni indirektno“, pošto se u zemlji digla prašina zbog izbora guvernera savezne države Thuringia uz njenu, ali i podršku ekstremno desne Alternative za Njemačku (AfD).

Iznenadan izbor za guvernera Thomasa Kemmericha, člana male liberalne stranke Slobodne demokrate zatresao je njemačku političku scenu, povećao tenzije u konzervativnoj CDU i oživio pitanja o budućnosti njene koalicione vlade sa Socijaldemokratskom partijom Njemačke (SPD) na nacionalnom nivou.

Predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je 2018. naslijedila Merkel na čelu stranke, okupila je u Berlinu vrh partije na vanrednom sastanku.
Prema njenim riječima, učesnici sastanka jednoglasno su se složili da „CDU niti na nivou Njemačke, niti u Thuringiji neće sarađivati sa AfD-om, bilo direktno ili indirektno“.

Izbor Kemmericha u srijedu bio je moguć zahvaljujući glasovima AfD-a, što su osudile stranke lijevo od centra, ali i mnoge stranke desnog centra.

Merkel je u četvrtak rekla da je izbor guvernera Thuringije uz pomoć ekstremne desnice, ali i njene CDU „neoprostiv“.

Kemmerich je u četvrtak, dan nakon što je izabran, objavio da namjerava da podnese ostavku.
Kramp-Karrenbauer je kazala da je njena stranka spremna na „konstruktivnu saradnju“ u pronalaženju rješenja za problem u Thuringiji, ali da neće izabrati guvernera ni iz redova Ljevice niti nekog ko zavisi od glasova zastupnika AfD-a.

Ona je pozvala stranke lijevog centra da predlože kandidata „koji ne dijeli državu“ i dodala da su u Thuringiji „novi izbori neizbježni“ ako rješenje ne bude pronađeno.

Predsjednica CDU-a pokušava da očuva autoritet u stranci, oslabljen pošto su njeni zastupnici u Thuringiji, suprotno preporuci iz Berlina, glasali za izbor Kemmericha.

Mala frakcija u CDU-u zagovara opušteniji pristup AfD-u, čija je najveća snaga na istoku zemlje, a neslaganja postoje i zbog odnosa prema stranci Ljevica. CDU je do sada isključivala mogućnost saradnje i sa AfD-om i sa Ljevicom, čije je član Bodo Ramelow bio dosadašnji guverner Thuringije.
Na oktobarskim izborima za parlament Thuringije, koji bira guvernera, najviše glasova dobila je stranka Ljevica, drugo mjesto zauzeo je AfD, a treće CDU.

Kemmerichove Slobodne demokrate, tradicionalni saveznici kancelarkine CDU, jedva su ušli u parlament Thuringije, osvojivši pet od 90 mjesta.

Prema jednoj anketi, CDU bi mogao da izgubi znatan broj birača na novim izborima u Thuringiji.

Agencije