fbpx

Članovi CIK-a legalizuju kršenje svih ustava u BiH

5bdc8a50 601c 4a24 b572 31500a0a0a7e branislav borenovic 2018 700x402

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH rade šta hoće, uvode potpunu anarhiju u proces provođenja ustavnih i zakonskih odredbi, upozorio je u izjavi za Vijesti.ba predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

"Mnogo puta se pokazalo da svojim ponašanjem pojedinci u pravosudnim, ali i izbornim institucijama legalizuju kršenje svih ustava u ovoj zemlji", kazao je on, govoreći o ponašanju i odlukama CIK-a BiH tokom predizbornog i postizbornog procesa, ali i opravdanoj bojazni da bi CIK BiH kršeći Ustav FBiH prilikom odluke o načinu raspodjela mandata u Domu naroda FBiH, mogao otvoriti put ka eventualnom kršenju Ustava RS u budućnosti.

Podsjećamo, CIK BiH još nije donio odluku o tome na osnovu kojeg popisa stanovništva će biti vršeno provođenje izbornih rezultata, onog iz 1991. ili 2013. godine. Sudeći po raspravi na posljednjoj sjednici, većina članova ove institucije zagovara da se provođenje izbornih rezultata vrši na osnovu popisa stanovništva iz 2013. godine.

Ukoliko bi se ovaj popis koristio kao osnov, time bi se prekršio Ustav, odnosno njegov član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede.

Ipak, među zagovornicima popisa iz 2013. godine su i članovi CIK-a BiH iz RS, uprkos čičnjenici da vlast u ovom entitetu nije priznala taj popis.

"Posebno je apsurdno ponašanje predstavnika, pa čak i ključnih političkih ličnosti iz RS, koji svojim djelovanjem priznaju popis iz 2013.godine, iako ga zvanično nikada nisu prihvatili. Nevjerovatan paradoks i licemjerje", smatra Borenović.

 

(Vijesti.ba)