fbpx

Dan odluke – dvije sjednice za budućnost BiH: Dodikov problem u ANP-u je reforma policije

1zgrada

Ukoliko Predsjedništvo BiH usvoji ANP preglasavanjem, Milorad Dodik kao član iz RS-a mogao bi ponovo pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa

Bura oko slanja prvog godišnjeg nacionalnog programa (ANP) Bosne i Hercegovine u sjedište NATO-štaba i dalje se ne stišava. Nakon što se član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik krajem prošle sedmice sastao sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovom, jučer je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić bio domaćin sastanka sa ambasadorima SAD-a i Velike Britanije u BiH Ericom Nelsonom i Matthewom Fieldom.

Poštivanje Ustava

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a kazali su nam da se razgovaralo o napretku BiH u oblasti reformi, partnerstvu zemlje sa EU i NATO-om, formiranju vlasti, te o potrebi postizanja konsenzusa radi daljeg napretka.

Po završetku ovog sastanka Komšić se sastao i sa kolegom iz Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, a novinarima se nakon sastanka obratio prvi čovjek SDA.

- Naravno da je razlog mog dolaska sutrašnja sjednica Predsjedništva, dogovor za podršku mandataru i aktivaciju ANP-a. Očekivanja su da konačno tu stvar riješimo. Potpisali smo da ćemo raditi u skladu sa Ustavom i zakonom, da će se poštivati ranije odluke, zakon prije svega. Da se donese razumno rješenje, da se ANP, reducirani ili kakvog god oblika pošalje u Bruxelles i da se nakon toga imenuje mandatar, istakao je Izetbegović.

Dodao je kako misli da će danas biti održane obje sjednice kolektivnog šefa države, i redovna i vanredna.

Na novinarsku konstataciju da je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik poručio da neće glasati za ANP, Izetbegović je rekao da onda neće biti ni mandatara.

- Ako se to desi, onda se kriza produbljuje. Nakon 5. septembra dolazi 6. septembar. Nastavit ćemo i dalje da se borimo za nešto što će biti presjek nečega što svi žele. Što se mene tiče, kao što rekoh, to može biti reducirani ANP i neka to uradi Komisija za NATO. Neka to gospodin Dodik kako je zakočio, tako i odblokira. Nije ovo samo pitanje NATO-a, ovo je pitanje Ustava i vladavine zakona. Mi ne možemo dopustiti da se te barijere sruše, jer ko zna kuda bi to poslije vodilo i šta bi bilo sljedeće, poručio je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović kazao je jučer novinarima u Sarajevu da su sjednice Predsjedništva BiH zakazane i da bi trebalo da budu održane danas.

- Redovna sjednica, na kojoj treba da bude Godišnji nacionalni plan (ANP) i vanredna sjednica na kojoj bi trebalo da bude imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. I pitanje ANP-a i imenovanja predsjedavajućeg VMBiH su pitanja vladavine prava. Zakoni u ovoj državi se moraju poštovati, moraju se poštovati u cijelosti, istakao je.

Dodao je da nije moguć parcijalan pristup u poštivanju principa vladavine prava.

- Očekujem da imamo i ANP i predsjedavajućeg VMBiH. Jedno s drugim ide, jedno bez drugog neće ići, odnosno neće ići imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bez usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana, poručio je.

Očekuje da “svi mi, ako želimo prosperitet u BiH, i svima nama unutar ove države, poštujemo zakon ove države”.

- To je najbolje za sve. Poštovati zakone ove države znači postupiti po Zakonu o odbrani BiH, po Odluci Predsjedništva iz 2009. godine, naravno i po Zakonu o VMBiH, naveo je Džaferović.

Obraćajući se novinarima u Doboju, Dodik je jučer kazao da je “nekome u interesu da sruši Sporazum o principima za formiranje vlasti na nivou BiH koji su potpisali SNSD, HDZ BiH i SDA i da u tome uspijeva”.

Naveo je kako je sve u vezi sa Sporazumom koji su potpisali izborni pobjednici bespotrebno iskomplikovano. Govoreći o današnjoj sjednici kolektivnog šefa države, Dodik je ponovio ranije izrečeni stav, a to je da neće glasati za slanje prvog godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

- Neću glasati za ANP, ne zna se ni ko ga je pisao ni šta žele s njim. Mnogo je tamo nekih reformi, poput reforme policije i ja neću na to pristati, istakao je on.

Da je problem policija, potvrdila je i poruka entitetskog ministra policije Dragana Lukača, koji je jučer o tome govorio na istom fonu kao i stranački šef. Dodik je rekao da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sazivanjem sjednice na čijem se dnevnom redu nalazi ANP, “urušio dobru atmosferu nakon Sporazuma o formiranju vlasti”.

- Ta dobra atmosfera urušena je Komšićevim odranije poznatim zahtjevima. Tražio sam da bude zakazana vanredna sjednica da bismo operacionalizovali taj stranački sporazum, ali je on smatrao da prije toga treba da zakaže redovnu sjednicu, što je njegovo pravo kao predsjedavajućeg, rekao je Dodik.

Komentarišući jučerašnji sastanak Komšića sa američkim i britanskim ambasadorima u BiH, Dodik je kazao da stranci ne bi trebali da se miješaju u unutrašnje stvari, ali da Komšić ima pravo da se sastaje s kim želi.

Različita tumačenja

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine Božo Ljubić kazao je da se nakon devet mjeseci blokade napokon nazire formiranje vlasti na razini BiH.

- U potpisanom sporazumu eksplicitno se podupiru mjere približavanja BiH Europskoj uniji, a na jedan implicitan način i put BiH prema NATO-u, što je također politika HNS-a. Potpisivanjem Sporazuma o načelima za formiranje vlasti postavljeni su temelji konsenzusa o budućem usmjerenju Bosne i Hercegovine. Dobro je što su izborni pobjednici prepoznali kompromisna rješenja, a međunarodni dužnosnici važnost dogovora. Vrijeme je da Bosna i Hercegovina demonstrira političku odgovornost i demokratsku zrelost spram manjkave opredijeljenosti na putu integracijskih procesa, izjavio je Ljubić, saopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

Dodao je kako se nada da različita tumačenja tog sporazuma neće dovesti do zastoja u formiranju vlasti.

- Bojim se da može doći do različitih tumačenja sporazuma, ali želim vjerovati da to neće zaustaviti formiranje vlasti na razini BiH, kao i da su navedene formulacije dovoljno jasne da omoguće dogovor hrvatske i bošnjačke strane i kada je u pitanju Mostar i Federacija BiH, odnosno Dom naroda i Predsjedništvo BiH. Sve opcije na političkom spektru BiH moraju poštivati izbornu volju naroda i prepoznati legitimnost izbornih pobjednika za formiranje vlasti. Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnosti, sigurnost i samoodrživost BiH, poručio je Ljubić.

ADEM DŽAFEROVIĆ

(Oslobođenje)