fbpx

Delegacija BiH u Ženevi zbog Trgovske gore

Delegacija BiH u Ženevi zbog Trgovske gore

Foto: Srna

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik predvodiće delegaciju BiH koja će danas u Ženevi predstaviti poziciju BiH u slučaju Trgovske gore Sekretarijatu ESPO konvencije i protokola SEA.

Pred polazak u Ženevu, Vipotnik je ponovio stav institucija na svim nivoima vlasti u BiH da Hrvatskoj ne bude dozvoljeno da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Кao kontakt institucija za sprovođenje ESPO konvencije, koja se bavi procjenom uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu, dobili smo priliku da pred Sekretarijatom ove konvencije, čije smo potpisnice i mi i Hrvatska, predstavimo poziciju BiH kao potencijalno pogođene zemlje", rekao je Vipotnik.

On je naglasio da je to prilika da se ukaže na brojna kršenja preuzetih obaveza od Hrvatske, koja ne uvažava odlučan stav organa vlasti, kao i jednoglasno protivljenje građana i institucija da se takav objekat izgradi na samoj granici sa Republikom Srpskom.

U delegaciji su i šef kabineta u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Dejan Ćosić i član Pravnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori Nemanja Galić.

Agencije