fbpx

Delta varijanta se brzo širi i uzima maha, kako do kolektivnog imuniteta?

BiH covid

Jedina alternativa hospitalizaciji je vakcinacija, jer vakcinisani prolaze bez simptoma, kaže za Oslobođenje prof. dr. Nijaz Tihić

Sa delta varijantom koronavirusa vrlo je teško da se postigne kolektivni imunitet u ovom periodu. Govoriti o kolektivnom imunitetu kod Covid-19 je kompleksno, jer zavisi od više faktora. Kako bi se postigao kolektivni imunitet, treba uzeti u obzir situaciju i na globalnom nivou ukoliko želimo da zaustavimo virus, kaže za Oslobođenje prof. dr. Nijaz Tihić, specijalista mikrobiologije i šef Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla, naglašavajući da najveći broj novozaraženih jesu osobe koje nisu vakcinisane, pa često srećemo veći broj zaraženih članova u jednoj porodici.

Ovaj virus se vrlo brzo širi u zajednici, dodaje, ukoliko se građani ne vakcinišu u što većem broju i u kratkom vremenu, sigurno će doći do povećanja broja inficiranih i broja hospitaliziranih osoba, a među njima i onih sa teškom kliničkom slikom i mogućim smrtnim ishodom.

- Zato u ovom trenutku ne postoji nikakva alternativa u našoj zemlji nego se vakcinisati, upozorava dr. Tihić.
Trenutno je evidentno pojačano širenje virusa u zajednici i u narednom periodu možemo registrovati sve veći broj zaraženih osoba u BiH, smatra dr. Tihić, tako da se može očekivati sve veći broj novozaraženih osoba, a samim tim i veći broj pacijenata u bolnicama, i opterećenost zdravstvenog sistema. Ove godine virus se pojavio znatno ranije, krajem avgusta i početkom septembra, za razliku od prošle godine, kada je njegovo širenje počelo krajem oktobra i početkom novembra.

- I dalje imamo znatan broj nevakcinisanih starijih osoba, ali infekcije se sve češće registruju i kod osoba mlađe životne dobi. Infekcije delta varijantom se mogu u manjem broju javiti i kod vakcinisanih osoba, ali kod njih je infekcija bez simptoma ili sa blažom kliničkom slikom, pojasnio je dr. Tihić.

Oslobođenje