fbpx

Dok bukte požari u Hercegovini, građani u raljama političkih prepucavanja

Vjetar otezava gasenje pozara kod Tomislavgrada

A u gašenju požara na području Hercegovine pomažu i kanaderi iz Hrvatske. Iz Predsjedništva BiH i dalje nema saglasnosti za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH. Građani ponovo u raljama političkih prepucavanja i procedura.

Nekada su helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prvi stizali u pomoć prilikom gašenja požara u našoj zemlji. Danas, kada vatrena stihija prijeti kućama i stanovništvu, u pomoć stižu susjedi iz Republike Hrvatske.

Predsjedništvo BiH odbilo je poslati zračnu pomoć kada su to tražili Neum i Široki Brijeg, a danas Tomislavgrad i Stolac.

U Predsjedništvu BiH nema saglasnosti

PREDSJEDNIŠTVO BiH

“Naša je namjera bila angažiranje helikopterskih jedinica, koje su veoma efikasno mogle pomoći lokalnim zajednicama koje je pogodila nesreća, ali radi izostanka suglasnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odluka o tome nije mogla biti donesena.”

Helikopteri nisu poletjeli jer je potrebna suglasnost tročlanog Predsjedništva koja u aktualnim političkim odnosima nije moguća. Međutim, čak i kada bi bila moguća procedura je komplicirana, dugotrajna i mora proći sedam razina.

Komplicirana procedura

Prvo zapovjednik vatrogasaca zahtjev za angažiranje helikoptera OSBiH šalje općinskoj, odnosno gradskoj civilnoj zaštiti, potom iz lokalne civilne zaštite zahtjev ide prema kantonalnoj Upravi civilne zaštite. Kantonalna zahtjev prosljeđuje Federalnoj upravi civilne zaštite koja zahtjev proslijedi Ministarstvu sigurnosti, a ono Ministarstvu odbrane da bi na posljetku zahtjev trebalo odobriti Predsjedništvo BiH.

Dok je naša zemlja opterećena komplikacijama i politizacijama, NASA je objavila satelitske snimke požara koji haraju Europom i Balkanom. Iz svemira je vidljiv najaktivniji i najveći požar na području Općine Tomislavgrad, a vatrena stihija ozbiljno prijeti i obiteljskim kućama.

IVAN BUNTIĆ, načelnik Općine Tomislavgrad

„Problem je jak vjetar koji mijenja smjer i onda kad se negdje ugasi vatra tu se kasnije ponovno upali i to je već tri dana tako.“

I danas je iz Tomislavgrada zatražena pomoć dodatnih vatrogasnih postrojbi kao i ponovna aktivacija kanadera iz Hrvatske.

MILAN NOVITOVIĆ, direktor Civilne zaštite RS

„Nemate više od koga ni tražiti pomoć. Svi požari su daleko veći u okruženju tako da nismo u prilici nikom pružiti pomoć, niti je dobiti a dolazimo u fazu da nismo sigurni hoćemo li svojim kapacitetima uspjeti ugasiti požar i na našim prostorima.

Vatrogasnim postrojbama i lokalnom stanovništvu izgledna je duga borba s vatrenom stihijom i to bez pomoći nadležnih, posebno vojnim helikopterima koji mogu biti od presudnog značaja. Dok se u našoj zemlji čeka konsenzus, pomažu nam kanaderi susjednih zemalja što nije prvi put da gledamo isti scenarij kada susjedi moraju preuzeti odgovornost za naše građane. Postavlja se pitanje mogu li građani ovoga puta čekati?