fbpx

Dok imanja klize u ponor, nižu se kontroverze oko kompanije koja ima koncesiju

Dok imanja klize u ponor, nižu se kontroverze oko kompanije koja ima koncesiju

Foto: Ustupljena fotografija

Mještani potkozarskog sela Bistrica skoro godinu dana upozoravaju da nepropisno otvoreni rudnik ugrožava njihove parcele. Nakon niza procesa, sud je zabranio rudarske radove tvrtki "Drvo-Export" iz Teslića u blizini privatnih parcela. A, dok imanja klize u ponor, oko kompanije koja ima koncesiju za eksploataciju, nižu se kontroverze, poput one da je stvarni vlasnik tvrtke izvan Bosne i Hercegovine u Srbiji.


Nad ivicom provalije, na kućnom pragu, Radmila Zrnić svaki dan stoji i posmatra mašine koje su u Bistricu unijele nemir unazad par mjeseci.

“Ovo je sve ovdje potkopano, samo još drvo drži žila i to je to. Nije nas niko obavijestio o otvaranju ovog rudnika. Ovo je kupljeno da se navodno pravi etno selo, nakon par godina samo su se mašine pojavile, čije su, ko ih je poslao, niko ne zna. Zagađeni smo i još ćemo biti zagađeniji i to koliko”, kazala je ova mještanka Bistrice.

Na papiru se posao vodi na Drvo-Export iz Teslića, vlasnika kontroverznog biznismena SNSD-a Srđana Klječanina Rufija. Osnovni Sud u Prijedoru izrekao je mjeru zabrane rudarskih radova 10 metara od privatnog posjeda, čiji je dio već doživio eroziju. Stanovnici su tužili koncesionara, Grad Prijedor i Vladu Republike Srpske zbog štete koju im je rudnik prouzrokovao.

“Vidim da jedan dan otkopavaju, drugi dan zakopavaju, na sve su strane krenuli, odvodnjavanje nisu riješili. Meni ovo izgleda kao dvoje, troje djece kad se igraju na pijesku. Bojim se kako neozbiljno rade, da će neozbiljno i otići. I šta će nam ostaviti?”, pita se mještanin Danijel Lazić.

Šta će ostati, na kako kažu đedovini koja nije na prodaju, pitaju se i dok danonoćno dežuraju iznad kopa, u šatoru, pod kojim zemlja uveliko puca.

Imanja na metar od provalije
Zemlja na privatnom posjedu iznad kako mještani kažu nazovi rudnika već je popucala, a mi smo trenutno bukvalno metar od provalije.

Rijeka Crljenjača mutna je, a mutni su i poslovi sumnjaju mještani. Ruda ide u Srbiju, gdje su i nezvanični vlasnici firme koncesionara, priča se po Prijedoru. Ime ne izgovaraju. U prevaru je, sumnjaju mještani uključeno više subjekata uključujući i Vladu, teslićku firmu, ali i rudarski zavod u Prijedoru. Navode da se pokazalo da se radi o skoro 15 hektara zemlje, ali da je Rudarski zavod naknadno eksploataciono polje procjenio na 9 hektara.

“Ima to razlog zašto. Jer sva eksploataciona polja ispod 10 hektara ne podliježu izradi studije uticaja na životnu sredinu. Ovo je velika prevara od samog početka, za nju znaju svi, ali ćute. To znaju i Ministarstvo industrije koje je dalo koncesiju i Ministarstvo za prostorno uređenje koje je izdalo ekološku dozvolu”, kaže mještanin Zoran Ninić.

Da živimo u pravnoj državi ovo bi sve moralo stati, ovdje bi išla crvena traka, bio bi sudski proces i za jednog i drugog ministra i premijera, da ne kažem one koji izvode radove, pa čak i za Rudarski zavod.

Radio Slobodna Evropa prvi je objavio da su u okolini rudnika primijećene mašine preduzeća Inkop iz Ćuprije, čije se poslovanje dovodi u vezu sa kontroverznim biznismenom sa sjevera Kosova, Zvonkom Veselinovićem, koji je na američkoj crnoj listi. Potvrda da je poslovanje prebacio preko Drine nema, ali ima zvaničnih informacija da se ugalj iz Bistrice izvozi u Srbiji u Obrenovac.

N1