fbpx

Dug svakog dana raste za 1,8 mil.

1raste

Republika Srpska se ubrzano zadužuje na unutrašnjem tržištu emisijom trezorskih zapisa i obveznica, a u 2019. godini svakog dana dug će u prosjeku rasti za dodatnih 1,8 miliona KM, što je apsolutni rekord po rastu duga Republike Srpske nakon rata.

Do sada se Republika Srpske u 2019. godini zadužila emisijama hartija od vrijednosti za 126,8 miliona KM. Realizovane su tri emisije dugoročnih obveznica i jedna emisija trezorskih zapisa, piše Indikator. 

Trezorskim zapisima prikupljeno je 20 miliona KM, a obveznicama 38,2 mil KM, 31,9 mil KM i 36,7 miliona KM. 

Novo zaduženja na unutrašnjem tržištu uslijediće 22. aprila kada je zakazana aukcija trezorskih zapisa u nominalnoj vrijednosti 20 miliona KM. 

Prema inidkativnom kalendaru aukcija, do kraja polugodišta, planirane su još dvije aukcije obveznica – 20. maja emitovaće se obveznice s rokom dospjeća 7 godina u vrijednosti 35 miliona KM, a u istom iznosu 19. juna planirana je emisija obveznica s rokom dospjeća 5 godina. 

U drugom polugodištu zaduživanje bi trebalo da uspori, jer su planirane "samo" tri emisije obveznica, i to dvije u vrijednosti 35 miliona KM i jedna u vrijednosti 30 miliona. 

Ukupno je indikativnim kalendarom aukcija planirano zaduženje Republike Srpske u ovoj godini trezorskim zapisima u vrijednosti 400 miliona KM i obveznicama u vrijednosti 271 mil KM.

(Agencije)