fbpx

Dva miliona za neisporučene vakcine: GAVI ne želi vratiti novac Bosni i Hercegovini

Dva miliona za neisporučene vakcine: GAVI ne želi vratiti novac Bosni i Hercegovini

Foto: RAS Srbija

Iz GAVI-ja ne žele vratiti višak uplaćenog novca bez plaćanja izlazne naknade, odnosno dok BiH za raskid ugovora ne uplati dva miliona KM...

Država Bosna i Hercegovina, nakon nekoliko pokušaja da povrati novac uplaćen GAVI-ju za vakcine protiv Covid-19 koje nam u velikom procentu nisu isporučene, nema napretka u tom procesu. Kako sada stvari stoje, GAVI ne želi izmiriti novac, kako je još prošle godine obavijestilo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

RASKID UGOVORA
Naveli su kako više ne izmiruju vakcine, prema zaključenom ugovoru, te ne žele vratiti višak uplaćenog novca bez plaćanja izlazne naknade, odnosno uplate za raskid ugovora dva miliona KM.

U ovakvom razvoju situacije, pošto se ne nazire skoro rješenje ovog problema i vraćanje uplaćenog novca od GAVI-ja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je nastavilo pravnu bitku u kojoj mu je potrebna i pomoć državnog Pravobranilaštva.

Tako je i Vijeće ministara BiH na jednom od posljednjih zasjedanja usvojilo Informaciju Pravobranilaštva BiH o pokrenutim sporovima protiv naše zemlje na sudovima u inostranstvu, koji mogu imati, kako su naveli, dodatne finansijske implikacije na budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, odnosno onog nivoa vlasti na koji se spor odnosi.

Informacija sadrži pregled osam postupaka s detaljnim podacima o njihovom pojedinačnom statusu i vrijednostima spora, među kojima je njih sedam u fazi arbitražnog postupka ili mirnog rješavanja.

Jedan postupak priprema BiH protiv GAVI-ja radi vraćanja cjelokupnog neutrošenog novčanog iznosa mirnim ili drugim utuživim putem, jer je GAVI jednostrano zadržao 1.615.120 američkih dolara, nakon isteka ugovora zaključenog s BiH o preuzimanju obaveza nabavke vakcina za Covid-19.
GAVI je Bosni i Hercegovini isporučio samo 27 posto ili 332.640 vakcina od ukupno naručene i plaćene 1.232.000 doza, a tokom trajanja ugovora nije isporučeno 899.360 doza vakcina.

Nakon slanja upita o tome kakve će aktivnosti Pravobranilaštvo BiH poduzeti u ovom slučaju te ni nakon nekoliko telefonskih poziva, iz Pravobranilaštva BiH nisu nam poslali odgovor.
- Naravno, sve što je unaprijed plaćeno, a nije isporučeno, logično je i jedino ispravno da se uplaćeni novac vrati, izričit je bio u izjavi za Oslobođenje dr. Dragan Stevanović, ljekar u penziji i vijećnik Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Na naš upit o tome koje su dalje aktivnosti Ministarstva civilnih poslova BiH u ovom procesu, iz Ministarstva naglašavaju kako već dugo traje proces, te da će nastaviti pružati potrebnu podršku Pravobranilaštvu BiH u pravnim radnjama koje će uslijediti.

- S obzirom na to da pregovarački tim BiH, nakon održanih sastanaka sa predstavnicima GAVI-ja (Global alliance for vaccines and imunisation) nije uspio postići željene rezultate, odnosno povrat svih novčanih sredstava Bosne i Hercegovine, Ministarstvo civilnih poslova je u 11. mjesecu 2023. godine o tome obavijestilo Vijeće ministara BiH, sa odgovarajućim izvještajem o održanim pregovorima. Vijeće ministara BiH je 28. 11. 2023. usvojilo zaključak kojim se zadužuje Pravobranilaštvo BiH da poduzme sve potrebne pravne radnje i korake s ciljem zaštite imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine. Ministarstvo civilnih poslova BiH je Pravobranilaštvu dostavilo svu potrebnu dokumentaciju i informacije, kazali su iz Ministarstva.

Podsjećamo, Pravobranilaštvo BiH je, u izvještaju usvojenom na Vijeću ministara BiH, informisalo ministre kako priprema postupak protiv GAVI-ja radi vraćanja cjelokupnog neutrošenog iznosa mirnim ili drugim utuživim putem, jer je GAVI jednostrano zadržao 1.615.120 američkih dolara, nakon isteka ugovora zaključenog s BiH o preuzimanju obaveza nabavke vakcina za Covid-19.

POSAO ZAVRŠEN
U ovom procesu Svjetska zdravstvena organizacija - Ured u Sarajevu, koja je u okviru COVAX-a davala podršku u isporuci vakcina, svoj posao je završila.

- Ukupno 101 zemlja pridružila se COVAX fondu kao samofinansirajući članovi, a do kraja 2023. godine 91 država je ispunila obaveze i izašla iz Fonda putem ugovora o raskidu. U ovoj fazi, završetak ugovora od bilo koje od država ugovornica bit će vođen prethodnim sporazumima država sa COVAX-om, odgovorili su nam iz SZO Ureda u BiH.

Oslobođenje