fbpx

I nezaposlenost i nejednakost u svijetu će porasti u 2024.

I nezaposlenost i nejednakost u svijetu će porasti u 2024.

Ilustracija

Međunarodna organizacija rada (MOR) upozorava na to da će nezaposlenost i socioekonomska nejednakost rasti u godini pred nama.

Pandemija koronavirusa je počev od 2020. godine uzrokovala gubitak miliona radnih mjesta i rast socioekonomskih nejednakosti širom svijeta. Iako je invazija Rusije na Ukrajinu izazvala novi potres u lancima snabdijevanja (naročito snabdijevanja hranom), o čemu smo ranije pisali, ekonomije su se, prosječno u 2023. godini oporavile toliko da nezaposlenost i nejednakost formalno budu na nivou prije pandemije, piše Mašina.

Kako upozorava MOR, to ipak ne znači da možemo očekivati pozitivne trendove u narednoj godini. U nedavno objavljenom izveštaju „Zaposlenost na svijetu i socijalna perspektiva: Trendovi za 2024”, MOR procjenjuje da će se nezaposlenost i nejednakost pogoršati.

U pratećem saopštenju se konstatuje da su tržišta rada pokazala iznenađujuću otpornost uprkos sve lošijim ekonomskim uslovima. Izvještaj pokazuje da je u 2023. prosječna stopa nezaposlenosti na svijetu bila 5.1%, što je skromno poboljšanje u odnosu na 5.3% u 2022. godini.

Ipak, oporavak od pandemije je neujednačen, a nove ranjivosti i višestruke krize narušavaju izglede za socijalnu pravdu, naglašava MOR. Međunarodna organizacija rada očekuje da će u 2024. posao morati da traži još dva miliona radnika širom svijeta, odnosno da će se stopa nezaposlenosti popeti na 5.2 posto.

„Raspoloživi prihodi su se smanjili u većini zemalja G20, a erozija životnog standarda koja je posljedica inflacije se ‘vjerovatno neće brzo nadoknaditi’”, konstatuje se.

Velike nejednakosti između zemalja

MOR skreće pažnju na ozbiljne razlike u socioekonomskim pokazateljima između zemalja s višim i nižim dohotkom. „Dok je stopa jaza u zapošljavanju 2023. bila 8.2% u zemljama s visokim dohotkom, ona je iznosila 20.5% u grupi zemalja s niskim dohotkom. Slično tome, dok je stopa nezaposlenosti u 2023. godini ostala na 4.5% u zemljama s visokim dohotkom, iznosila je 5.7% u zemljama s niskim dohotkom”, konstatuje se u saopštenju.

Uz to, očekivano je i da će stagnirati stope siromaštva zaposlenih. Broj radnika koji žive u ekstremnom siromaštvu, odnosno zarađuju manje od 2.15 američkih dolara po osobi po danu porastao je za oko milion osoba u 2023, a broj radnika koji žive u umjerenom siromaštvu (odnosno zarađuju manje od 3.65 USD po danu)je porastao za 8.4 miliona u 2023. godini.

Povećale su se i nejednakosti u dohotku, a smanjio realno raspoloživi dohodak. Stope neformalne zaposlenosti dostižu 58% radne snage na svijetu.