fbpx

Kako Kina pobjeđuje Zapad u ratu s mineralima?

Kako Kina pobjeđuje Zapad u ratu s mineralima?

Ilustracija

Tokom proteklih nekoliko godina, Zapad je pokušavao da prekine kinesku kontrolu nad mineralima ključnim za odbranu i zelenu tehnologiju, ali uprkos tim naporima, kineske kompanije su postale još dominantnije.

S druge strane, Kina pokušava proširiti svoje poslovanje i povećati ponudu. To dovodi do nižih cijena, a druge strane nisu u stanju biti konkurentne.

“Kina ne sjedi skrštenih ruku čekajući nas da je sustignemo… Ona već povećava svoja ogromna ulaganja u sve aspekte lanca snabdijevanja važnim mineralima”, ocijenio je Morgan Bazilian, direktor Payne Instituta na fakultetu rudarstva u Coloradu, za Wall Street Journal. “Uzmimo, na primjer, nikl koji je neophodan za akumulatore električnih automobila. Kineske fabrike rasprostranjene po cijelom indonezijskom arhipelagu ispumpaju ogromne količine metala iz novih postrojenja koja se šire, što je uveliko utjecalo na tržište”.

Problemi rudnika širom svijeta

U međuvremenu, švicarski rudarski gigant Glencore obustavio je rad svoje fabrike nikla u Novoj Kaledoniji, u Francuskoj, zaključivši da ne može opstati uprkos ponudi financijske pomoći Pariza.

Britanska kompanija Horizonte Minerals – za čiji se novi brazilski rudnik očekivalo da će postati veliki zapadni izvoznik – također je prošlog mjeseca rekla da su investitori spasili zemlju, navodeći povećanje ponude na tržištu. Najmanje četiri rudnika nikla u zapadnoj Australiji su zatvorena.

Pokretanje projekata rudarenja litija u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji odgođeno je ili obustavljeno nakon što se kineska proizvodnja povećala u Kini i u podsaharskoj Africi.

Jedini namjenski rudnik kobalta u Sjedinjenim Američkim Državama također je prestao sa radom prošle godine, pet mjeseci nakon što su lokalni zvaničnici prisustvovali ceremoniji otvaranja, a njegovi vlasnici su kazali da se bore protiv velike kineske proizvodnje iz Indonezije i Demokratske Republike Kongo.

Kineska proizvodnja

Prošle godine, proizvodnja rafiniranog kobalta, sem kineske, prema Darton Commoditiesu, pala je na najniži nivo u posljednjih 15 godina, dok je udio rudarenja litija unutar Kine ili kineskih kompanija u inostranstvu porastao sa 14 posto u 2018. na 35 posto ove godine, prema Fastmarketsu, dobavljaču informacija o robi.

U međuvremenu, prerada litija u Kini porasla je sa 63 posto u 2018. na 70 posto, prema izvještaju kompanije.

Snažna kineska ekspanzija napala je zapadne proizvođače koji kažu da kineska domaća ekonomija ne može uvijek apsorbirati priliv minerala koje njene (kineske) kompanije donose na tržište.

Rast prodaje električnih vozila u Kini prošle godine je bio sporiji nego što se očekivalo, što znači da je manje kupaca za kinesku proizvodnju metala, što je doprinijelo padu svjetskih cijena.

“To je način na koji Kina funkcioniše”, kaže William Adams, šef istraživanja osnovnih metala u Fastmarketsu. “Oni su izgradili više kapaciteta, bilo da je riječ o aluminijumu, cementu ili niklu”. Dodao je da sve kineske kompanije “traže svoj udio na tržištu, a rezultat toga je prevelika ponuda”.

Zvono za uzbunu

Zapadni zvaničnici također zvone za uzbunu. Odgovarajući na prošlomjesečno pitanje o dominaciji Kine nad niklom, potpredsjednica kanadske vlade Chrystia Freeland rekla je da je tržište preplavljeno, zbog čega su kompanije na slobodnim tržištima izgubile ekonomsku održivost.

“Smatramo da bi ovakvo poslovanje (Kine) moglo biti smišljeno i da je u njegovoj pozadini namjera prisiljavanja kompanija u našoj zemlji ali i kompanija naših saveznika, da zaustave poslovanje”, rekla je Freeland.

Kineske kompanije nastavljaju da rastu, zahvaljujući godinama agresivnih akvizicija. Zijin Mining, kineska kompanija koju podržava država, najavila je da će ove godine povećati proizvodnju litija za oko 85 puta sa niske baze i za još pet puta sljedeće godine.

Očekivani rast proizlazi iz njene kupovine zapadne imovine 2022. u nerazvijenom rudniku u Argentini, koji bi trebao ove godine početi sa rudarenjem litija.

Izvor: Agencije