fbpx

Epidemiološka slika u Banjaluci sve teža, građani se sve manje pridržavaju mjera

UKC RS

U Banjaluci sve teža epidemiološka situacija. Broj oboljelih svakodnevno raste, a među njima je sve više mladih. Doktori ističu da je dominantan delta soj. Istovremeno, na ulicama Banjaluke primjetno je nepridržavanje epidemioloških mjera.

Situacija u Univerzitetskom kliničkom centru još nije alarmantna, ali je zabrinjavajuće to što borba sa Kovidom traje predugo, što su zdravstveni radnici preumorni i što ponestaje resursa, upozoravaju sa Infektivne klinike. Od 300 hospitalizovanih pacijenata 40 je na respiratoru.

“Nažalost u ovom valu to su mlade osobe. Većinom su mlade i zdrave osobe koje se nisu vakcinisale. U ovom trenutku nemamo osobe koje su na intenzivnoj ili respiratoru, a koje su vakcinisane”, kaže Antonija Verhaz, načelnica Infektivne klinike UKC-a RS.

“Imamo visok broj oboljelih i izvjestan period epidemiološka situacija je nepovoljna. Malo više oboljelijeva mlađe stanovništvo i oni srednje životne dobi, a od kako je počela škola veći broj oboljelih je među školskom djecom”, ističe Mirjana Miljković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe u Banjaluci.

Teži oblik KOVIDA-19 u bolnici je preležala i službenica Doma zdravlja u Banjaluci Lidija Olenjuk. Pobijedila je ovu bolest nakon 22 dana bolničkog liječenja i 28 dana fizikalne rehabilitacije u Slatini.

“Svaki dan je bilo sve gore. Najgore disanje, nisam mogla da udahnem, predahnem, pričam na telefon, čak mi je i hodanje bilo otežano. Ja bih preporučila svakome da se vakciniše. Da ne razmišljaju šta je to, kako je, savjet ljekara da svi budemo pacijenti”, kaže Lidija.

Iako je u Banjaluci epidemiološka situacija sve teža i svakodnevno dvocifren broj novooboljelih, građani na ulicama ne nose maske. U ugostiteljskim objektima nije primjetno pridržavanje epidemioloških mjera osim u bankama, tržnim centrima i marketima.

Sa povećanjem broja novozaraženih pojačane su i inspekcijske kontrole poštovanja higijensko-epidemioloških mjera u zatvorenim prostorima. U Inspektoratu kažu da u proteklih mjesec dana inspektori nisu izrekli nijednu prekršajnu mjeru.

“Najveći rizik predstavljaju nocni klubovi koji imaju duže radno vrijeme. Mi smo u proteklom periodu vršili kontrole uz asistenciju policije i tako će biti i ubuduće”, ističe Dušanka Nikolić, glasnogovornica Inspektorata RS.

Doktori apeluju na građane da se vakcinišu i da poštuju mjere. Preopterećeni zdravstveni sistem je pred pucanjem, ukoliko broj novooboljelih bude rapidno rastao.

 

bhrt.ba