fbpx

Evropska komisija preporučila otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, Ukrajinom i Moldavijom

Evropska komisija preporučila otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, Ukrajinom i Moldavijom

Foto: BHRT

Evropska komisija preporučuje Evropskom savetu da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a uslovno i sa Bosnom i Hercegovinom, izjavila je danas u Briselu predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Na predstavljanju Paketa proširenja za 2023. godinu, Fon der Lajen je rekla da Komisija preporučuje otvaranje pregovora sa BiH kada ta zemlja dostigne potreban nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo u EU.

Evropska komisija preporučuje Evropskom savetu i da Gruziji dodeli status kandidata za članstvo, pod uslovom da sprovede određene reforme, kazala je Fon der Lajen.
Fon der Lajen je navela da je Ukrajina sprovela više od 90 odsto koraka koje je trebalo na osnovu prošlogodišnjeg Izveštaja EK.
Evropska komisija preporučuje Evropskom savetu i da usvoji pregovarački okvir za Ukrajinu kada ona sprovede reforme koje su u toku.
Kad je reč o BiH, Fon der Lajen je navela da je EK prepoznala brojne pozitivne političke i pravne korake i konstatovala napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i pranja novca, ali i da izražava zabrinutost zbog neustavnih zakona koje je usvojio parlament Republike Srpske.

Agencije