fbpx

Evropska unija pozvana da hitno odobri sredstava za izbjeglice u Turskoj

5uturskoj

Evropska unija mora brzo da se dogovori o drugoj tranši od tri milijarde eura za finansiranje sirijskih izbjeglica u Turskoj, izjavio je u četvrtak evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos.

Na novinarskom brifingu u Briselu Avramopoulos je izjavio kako EU i Turska moraju nastaviti da provode dogovor EU i Turske iz marta 2016. godine.

Sporazum iz marta 2016. godine između EU i Turske ima za cilj da spriječi ilegalne migracije kroz Egejsko more i poboljša uslove sirijskih izbjeglica u Turskoj.

- Dogovor je pokazao da kada se obje strane međusobno obavežu i ulažu napor, važni rezultati mogu biti postignuti. Dolasci migranta su zadržani na niskom nivou, ali da bi se ovo održalo, obje strane trebaju zadržati svoje obaveze - rekao je Avramopulos.

Avramopulos je dodao da to znači da EU treba brzo dostaviti drugu tranšu od tri milijarde eura za sirijske izbjeglice u Turskoj.

Turska je prema podacima iz udruženja izbjeglica domaćin skoro 3,6 miliona sirijskih izbjeglica.

Od početka 2018. godine, Turska je skoro potrošila 30 milijardi dolara na izbjeglice kojima je domaćin, navodi se u izvještaju turskog parlamenta.

U 2016. godini, Turska je proglašena za drugu najhumanitarniju naciju, poslije Sjedinjenih Američkih Država.

Tokom brifinga za štampu, komesar je također, rekao da zahvaljujući dogovoru između EU i Turske, ilegalna migracija je svedena na minimum i poboljšani su uslovi za migrante.

- Više od 600.000 života je spašeno u posljednje tri godine zahvaljujući ogromnim naporima država članica uz podršku značajno ojačanih operacija EU - dodao je Avramopoulos.

(Anadolija)