fbpx

Evropski parlament proglasio klimatsku krizu

klima kriza

Evropska unija je pozvana da na konferenciji Ujedinjenih naroda iznese strategiju o što skorijem postizanju klimatske neutralnosti.Uoči konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, koja će biti održana u decembru u Madridu, Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka kriza u Evropi i svijetu.

Parlament u rezoluciji ističe kako bi se Evropska unija na predstojećoj UN-ovoj konferenciji o klimi COP25 trebala obavezati na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

Eurozastupnici traže od EK-a da svi relevantni zakonski i budžetski prijedlozi budu u potpunosti usklađeni s ciljem ograničenja globalnog zatopljenja do 1,5 stepen Celzijusa, izvijestio je EP, prenosi Hina.

U odvojenoj rezoluciji, EP je pozvao Evropsku uniju da na UN-ovoj konferenciji iznese strategiju o što skorijem postizanju klimatske neutralnosti, najkasnije do 2050. godine,

Europarlamentarci su, također, zatražili od predsjednice EK-a Ursule Von der Leyen da u Evropski zeleni plan uključi i 55-postotni cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. godine.

Zastupnici su istakli kako postojeći ciljevi za emisije u zračnom i pomorskom prometu nisu dovoljno ambiciozni za ostvarenje potrebnog smanjenja.

Smatraju kako bi sve članice trebale uključiti emisije međunarodnog pomorskog i zračnog prometa u nacionalno utvrđene doprinose (NDC).

Traže od EK-a prijedlog o uključivanju pomorske industrije u EU sistem trgovine emisijama stakleničkih plinova (ETS).

Članice EU-a trebale bi barem udvostručiti uplate u međunarodni Zeleni klimatski fond, istaknuto je u EP-u.

Evropske države ulažu najviše javnog novca u finansiranje klimatskih mjera, a EU budžet bi trebao u potpunosti biti usklađen s međunarodnim obavezama članica.

Zastupnici su podsjetili na potrebu ispunjenja obećanje o usmjeravanju 100 milijardi dolara godišnje u zemlje u razvoju za ublažavanje katastrofa izazvanih klimatskim promjenama.

"Evropski parlament prihvatio je ambiciozne stavove uoči UN konferencije u Madridu. Zbog ekološke i klimatske krize, ključno je smanjiti naše emisije stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine. To je, ujedno, jasna i pravovremena poruka EK-a nekoliko sedmica prije objave komunikacije na temu Zelenog plana", rekao je Pascal Canfin (Renew Evrope, Francuska), predsjednik Odbora za životnu sredinu, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Rezolucija o proglašenju klimatske i ekološke krize prihvaćena je sa 429 glasova za, 225 protiv i 19 suzdržanih.

Evropski parlament prihvatio je rezoluciju o COP25 sa 430 za, 190 protiv i 34 suzdržanih glasova.

Nekoliko zemalja, predstavnici lokalne uprave i naučnici upozorili su kako je planeta suočena s klimatskom krizom.

Evropska komisija već je predložila cilj postizanja nulte emisije štetnih plinova do 2050. godine, ali u Evropskom vijeću još uvijek nema podrške, zbog protivljenja Poljske, Mađarske i Češke.

Konferencija UN-a o klimatskim promjenama bit će održana u Madridu od 2. do 13. decembra.

Agencije