fbpx

Federacija BiH: Ko će potpisati ugovor za nabavku vakcina?

vakcina sputnik rusija

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar će se, ako vakcine ne nabavi u strahu od zakona, morati nositi sa savješću.

“Očekujem da će sve biti uredu”, kaže Mensur Mušija, vlasnik firme MGM Farm, koju je Vlada FBiH ovlastila za nabavku vakcina protiv Covid-19. Danas u 10 sati ističe rok za potpisivanje ugovora s dva dobavljača vakcina Sputnjik V, a potpisnik treba biti direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar. Ali, Pehar je otišao u Mostar, navodno u izolaciju. Ne treba zaboraviti da je već imao zamjerke i na dokumentaciju koju je o vakcini Sputnjik V dobio iz MIP-a, a da je Mušija za Oslobođenje rekao i da niko nije htio potpisati odobrenje za nabavku vakcina iz Kine.
U Zavodu krive dobavljače, “koji nisu dostavili potrebnu dokumentaciju”. U isto vrijeme, u Gerontološkom centru u Banjoj Luci danas počinje vakcinacija korisnika i zaposlenih.
- Ako postavljate dilemu da li striktno poštivati nedorečen zakon i ne pružiti efikasnu pomoć bolesniku, možda mu i spasiti život (ili populaciji) i ostati nedodirljiv pred zakonom ili svjesno prekršiti zakon, a pomoći bolesnom po cijenu zakonskih sankcija... Ja biram ovo drugo. Sa sankcijama ću se moći nositi, sa savjesti ne bih mogao, kaže sarajevski doktor Dragan Stevanović.

 Oslobođenje