fbpx

Građani u strahu: Sve se manje troši, a sve više štedi

TrgovinaAB

Na transakcionim računima građana u Bosni i Hercegovini, zaključno sa junom ove godine, bilo je 372 miliona maraka više u odnosu na isti period prošle godine. Ipak, da građani štede novac nije pozitivna vijest, jer pokazuje da su u strahu i neizvjesnosti uzrokovanim epidemijom virusa korona, objašnjavaju ekonomisti.

„Ljudi su bombardovani vijestima o širenju zaraze, pa ne žele da izađu iz kuće, a kamoli da odu da nešto potroše. Samim tim, manja je potrošnja, a onda proizvodnja i sve vuče jedno drugo", poručuje ekonomista Zoran Pavlović.

Da su štednja i potrošnja usko vezane pokazuje podatak iz maja i juna ove godine, koji kaže da je dnevna potrošnja građana u Republici Srpskoj bila manja za 4, 4 miliona maraka.

Predsjednica Republike Srpske poručuje da je svjesna problema s padom potrošnje, te da poboljšanje očekuje u narednim mjesecima.

„Znam da je naše opredjeljenje da sačuvamo trenutni nivo plata, te da pomognemo kroz ulaganja u lokalne zajednice, kroz kompenzacioni fond i slično", kaže Željka Cvijanović.

Ekonomisti upozoravaju da je u ovom trenutku građanima najbitnija sigurnost kako bi trošili više novca, jer kako kažu, samo na taj način može se pokrenuti proizvodnja, odnosno ekonomija.

BN