fbpx

Grčka legalizovala istopolne brakove

Grčka legalizovala istopolne brakove

Foto: Stavrialena Gontzou/Unsplash

Grčka je legalizovala istopolne brakove i tako postala prva zemlja sa većinskim pravoslavnim hrišćanima koja je to učinila, prenose agencije.

Grčki parlament je, na prijedlog vlade Kirijakosa Micotakisa, izglasao zakon o legalizaciji istopolnih brakova.

Zakon je izglasan sa 176 glasova "za", 76 bilo je "protiv", dok je bilo 46 uzdržanih.

"Ovo je istorijski trenutak za ljudska prava, koji odražava današnju Grčku - progresivnu i demokratsku zemlju strastveno posvećenu evropskim vrijednostima", napisao je premijer Micotakis na društvenoj mreži X.

Inače ovaj zakon istopolnim parovima jemči stupanje u građanski brak.

Korak prije ovog, u decembru 2015. godine, bio je legalizovanje "ugovora o zajedničkom životu" (cohabitation agreement).

Novousvojeni zakon priznaje roditeljska prava za istopolne parove. On međutim, ne dozvoljava gej muškarcima da dobiju biološku djecu uz pomoć surogat majki u Grčkoj, što je opcija koja je trenutno dostupna ženama koje iz medicinskih razloga ne mogu da imaju djecu.

Iako je Grčka postala prva većinski pravoslavna zemlja koja je legalizovala istopolne brakove, ovo pitanje nije izazvalo oštrije podjele, jer građane trenutno više brinu visoke cijene i troškovi života.

Ankete pokazuju da većina Grka podržava predloženu reformu, iako je ta većina veoma uska, dok je najveći otpor stigao iz Grčke pravoslavne crkve.

Zakon je predložila vlada desnog centra premijera Kirijakosa Micotakisa, a podržale su ga i četiri ljevičarske stranke, uključujući Sirizu.

"Ovaj zakon ne rješava svaki problem, ali je početak", kazao je Spiros Bibilas, poslanik male ljevičarske partije Slobodarski kurs, koji je otvoreno gej.

Tri manje stranke krajnje desnice i Komunistička partija odbacile su prijedlog zakona.