fbpx

HOSPITALIZOVAN 261 PACIJENT ZBOG KORONE: Đajić tvrdi da su do 80 odsto zaraženih SAMI KRIVI za to

2UKC Klinicki centar 3

U Univerzitetskom kliničkom centru RS i u bolnicama u Republici Srpskoj se trenutno liječi 261 pacijent zaražen novim virusom korona, od kojih je 14 životno ugroženo.

Preostalih 2.264 ili 89,7 odsto od trenutnog broja aktivnih slučajeva u Srpskoj je u kućnoj izolaciji, s blažim simptomima ove zaraze.

– Imamo ljude koji se neodgovorno ponašaju, šire infekciju i time ugrožavaju svoje najmilije. Čak 60 do 80 odsto zaraženih su sami krivi za to – tvrdi generalni direktor UKC RS Vlado Đajić.

On kaže da je više od 10 miliona KM potrošeno za liječenje tih pacijenata.
– Veći problem je to što je u ovakvim uslovima nemoguće pružiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu onima koji nisu oboljeli od korone – poručuje Đajić.

Doktorica UKC RS Biljana Zlojutro kaže da su u kovid odjeljenju UKC trenutno najčešći pacijenti s teškom kliničkom slikom stari od 40 do 50 godina. Ta starosna grupa najčešće završi na respiratorima.

– Najmlađi pacijent na našem odjeljenju je 1998. godište. Imao je obostranu upalu pluća i bio je na mehančkoj ventilaciji. Sada je bolje i nalazi se na Infektivnoj klinici – rekla je Zlojutro.

srpskainfo.com