fbpx

Indija razmatra da uvede politiku dva djeteta

indija 05 ulica ljudi

Indija razmatra prijedlog novih mjera kontrole rasta stanovništva koji podsjećaju na njihove sjeverne komšije.

Mjere su predložene da prvobitno budu uvedene u dvije države - Utar Pradeš, najmnogoljudnijoj u Indiji sa više od 240 miliona stanovnika, i Asam na sjeveroistoku Indije.

Očekuje se da će Indija preuzeti titulu najmnogoljudnije zemlje na svijetu do 2027. godine. Unicef procjenjuje da se svake godine 25 miliona djece rodi u Indiji, što čini 20 odsto rođenih beba na čitavom svijetu.
 
Najveći porast bilježi se upravo u državi Utar Pradeš, koja bi da je nezavisna država bila peta najnaseljenija zemlja na planeti.
 
Novom populacionom politikom se predlaže da se nagrađuju roditelji koji imaju do dvoje dece i kažnjavaju oni sa više.
 
Još drastičnije, Utar Pradeš namerava da na brojne načine podstakne i motiviše parove koji se odluče na dobrovoljnu sterilizaciju.
 
Podsticaji bi uključivali brojne dobrobiti, poput smanjivanja poreza, subvencije za kupovinu domova i povraćaj novca od računa za struju i drugih komunalija.
 
Istovremeno, oni sa više od dvoje djece ne bi mogli da dobiju subvencije i bilo bi im onemogućeno da se prijave za posao u javnoj upravi i ne bi mogli da se kandiduju za političke pozicije, piše Tajms of Indija.
 
Država Uttar Pradesh, najmnogoljudnija država u Indiji s većim brojem stanovništva od Brazila, najavila je zakon kojim će se svima koji imaju više dvoje djece uskratiti državne naknade, potpore i državni poslovi. Nakon što porodica rodi dvoje djece, bit će podsticaja i ako se jedan od roditelja podvrgne dobrovoljnoj sterilizaciji.
 
Državna vlada izjavila je da je prijedlog zakona zbog "ograničenih ekoloških i ekonomskih resursa" zbog čega je "nužno i hitno da opskrba osnovnim potrebama ljudskog života bude dostupna svim građanima.