fbpx

Indija siječe hiljade topola u Kašmiru zbog korona virusa

topola

Indijske vlasti u Kašmiru naredile su masovnu sječu stabala topole za koja se strahuje da bi mogle pospješiti pandemiju COVID-19 u toj regiji, dok naučnici tvrde da za takve tvrdnje nema nikakvih dokaza, prenosi agencija Anadolija.

Ženske topole, lokalno poznate kao „Russi Frass“, cvjetaju u proljeće i luče polen u obliku pamučnih perjanica koje mogu izazvati otežano disanje kod ljudi alergičnih na polen.

Međutim, naučnici tvrde da nema dokaza da polen topole u Kašmiru pogoršava bolesti respiratornog trakta i da ne postoje naučne studije i dokazi da taj polen može prenositi korona virus.

Vlasti su izdale nalog za sječu 42.000 stabala topole na javnim površinama u Kašmiru, a zemljoposjednicima je naređeno da posijeku i stabla na svojim imanjima.

Simbol teritorije

Zemljoposjednici i aktivisti za zaštitu okoliša oštro su osudili taj potez indijskih vlasti u Kašmiru i tvrde da bi tako masovna sječa topole mogla izazvati ekološku katastrofu u toj regiji.

Topola, poznata kao Sjevernoameričko drvo pamuka (NACT), u Kašmir je stigla 1982. godine u okviru pomoći koju je Svjetska banka dala toj regiji, a trenutno u Kashmiru ima više od 20 miliona takvih stabala.

Topole trenutno slove za simbol Kašmira i glavni su pečat njegovog krajolika.

„Ne smijemo sjeći topole u tako velikom obimu. To bi bila ekološka katastrofa“, kazao je za Anadoliju botaničar Mohammad Muheem i dodao da bi tako bila izazvana velika erozija tla, smanjen nivo oksigena i ugroženo stanište stotina vrsta ptica i drugih životinjskih vrsta.

(Agencije)