fbpx

Istraživanja: Virus slabi na toploti, bit će drugog vala

Amerika viruscovid

Naučnici proučavali 3.739 lokacija, zaključili da prosječne temperature iznad 25 stepeni znatno smanjuju rizik od zaraze.

Analiza američkih univerziteta Harvard i MTI te drugih institucija potvrdila je pretpostavku da visoke temperature utječu na korona virus i bolest COVID-19, što ga čini sezonskim virusom.

Kako je objavio Washington Post, naučnici su proučavali 3.739 lokacija širom svijeta i zaključili da prosječne temperature iznad 25 stepeni znatno smanjuju rizik od infekcije.

Upozoravaju, međutim, da ljeto neće u potpunosti zaustaviti pandemiju, prenosi Tanjug.

"Najbolji način razmišljanja je gledanje na vrijeme kao sekundarni faktor u ovom slučaju", kazao je za WP Mohammad Jalali, profesor na Harvardu, koji je istraživao kako vremenski faktori utječu na širenje virusa.

Naučnici napominju kako će se korona virus vjerovatno ponašati kao SARS i MERS, odnosno da će slabiti tokom toplijeg vremena, ali i da to znači da će najesen rasti broj infekcija.

David Heymann, profesor sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, upozorava da ovakve studije treba uzeti s velikim oprezom.

"To su istraživanja u laboratoriji, nisu stvarne situacije. Iz dana u dan svjedoci smo da se COVID-19 prenosi u većini dijelova sveta, čak i u tropskim područjima", rekao je on.

Agencije