fbpx

Izbori kao sredstvo diskriminacije u BiH: Sud u strazburu presudio u korist Svetozara Pudarića (VIDEO)

sveto pudarić

Nakon što je u aprilu 2019. godine Evropski sud za ljudska prava pokrenuo postupak po tužbi Svetozara Pudarića juče je objavljena i konačna presuda po kojoj se tužba uvažava te je tako Bosna i Hercegovina još jednom u nizu izgubila tužbu protiv svojih građana.

U konačnoj presudi Suda u Strazburu stoji da je Pudarić diskriminisan.

Naime, Pudarić je tužio državu BiH jer se kao Srbin iz Federacije nije mogao kandidirati za člana Predsjedništva, što je sud ocijenio kao diskriminaciju, još jednu u nizu.

Evropski sud za ljudska prava na čelu s predsjednikom Timom Eickeom te članovima Farisom Vehabovićem i Pere Vilanovim, donio je odluku kako se tužba pokojnog Svetozara Pudarića, člana SDP-a BiH i bivšeg potpredsjednika Federacije, prihvata te je na taj način Bosna i Hercegovina izgubila još jedan slučaj kojim je potvrđen diskriminatorni odnos prema građanima ove države.

Presuda "Pudarić" nije prva koju je Bosna i Hercegovina izgubila, ali je specifična po tome što je ovo presuda u kojoj je jasno naznačeno da su u diskriminatornom položaju apsolutno svi građani Bosne i Hercegovine, a ne samo manjine, piše Klix.

Svetozar Pudarić je 2018.godine za Impuls kazao kako su izbori sredstvo diskriminacije u BiH. Cijeli video intervju možete pogledati ispod.