fbpx

Izrael se suočava sa sve većim pritiskom zbog rata u Gazi

Izrael se suočava sa sve većim pritiskom zbog rata u Gazi

Foto: Fena

Izrael se u ponedjeljak suočio sa sve većim međunarodnim pritiskom zbog sve većeg broja poginulih civila i razaranja bolnica u Gazi, dok je nastavio svoj rat protiv Hamasovih militanata na opkoljenoj palestinskoj teritoriji, javlja AFP.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo bi u ponedjeljak glasati o novoj rezoluciji koja poziva na "hitan i održiv prekid neprijateljstava" u Gazi.

Najsmrtonosniji rat u Gazi ikada počeo je neviđenim napadima Hamasa 7. oktobra, kada je grupa ubila 1.139 ljudi, uglavnom civila, i otela oko 250, prema ažuriranim izraelskim podacima.

Ministarstvo zdravlja na teritoriji kojom upravlja Hamas kaže da je više od 18.800 ljudi, uglavnom žena i djece, ubijeno u izraelskoj kampanji u Gazi. Rečeno je da je desetine ubijenih u izraelskim napadima u nedjelju.

Nakon mjeseci žestokog bombardiranja i borbi, većina stanovništva Gaze također je raseljena, a ljudi se bore s nestašicom goriva, hrane, vode i lijekova.

Prema UN-u, manje od jedne trećine bolnica u Gazi djelimično funkcioniše, a Svjetska zdravstvena organizacija je u nedjelju osudila utjecaj izraelskih operacija na dvije bolnice na sjeveru teritorije.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je agencija "zaprepaštena efektivnim uništenjem" bolnice Kamal Adwan, gdje su izraelske snage izvele višednevnu operaciju protiv Hamasa.

(Vijesti.ba / FENA)