fbpx

Kontrola mjera, pa onda uvođenje novih restrikcija

Alen Seranicmjere

Pratimo naučna dostignuća i na osnovu njih preporučujemo smjernice i protokole liječenja oboljelih od koronavirusa, kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, nema još informacije o tome kada bi u BiH mogao stići lijek Remdesivir, koji se koristi u liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa. Kako je kazao za Oslobođenje, Vlada RS-a je obezbijedila sredstva za ovu godinu za nabavka Remdesivira, a u Ministarstvu očekuju i povratnu informaciju od Evropske komisije u vezi s korištenjem lijeka u ove svrhe.

- U zajedničkom dogovoru smo se obratili Evropskoj komisiji po pitanju preliminarne studije Svjetske zdravstvene organizacije oko korištenja Remdesivira, s obzirom na to da su se pojavile određene informacije u naučno-stručnim krugovima koje bi trebalo potvrditi, kako bismo znali kako uopšte lijek koristiti. Budući da je Ministarstvo civilnih poslova BiH potpisnik sporazuma s Evropskom komisijom, oni bi mogli imati informaciju više, rekao je Šeranić.
Kao što je Oslobođenje već pisalo, BiH su od traženih 2.400 ampula Remdesivira, dodijeljene 1.794, a svaka od njih košta 345 eura. U apotekama vlada nestašica ovog veoma skupog lijeka koji u minimalnoj dozi košta 5.500 KM. Velika je potražnja i za lijekom Favira, kojeg također nema. Ministra Šeranića smo pitali koja se terapija u liječenju Covid oboljelih u RS-u pokazala najefikasnijom.
- Kada je u pitanju liječenje, u RS-u imamo ekspertsku grupu za izradu terapijskih protokola i smjernica za liječenje bolničkih pacijenata s Covid-19 infekcijom i to je grupa koju vodi Medicinski fakultet u Banjaluci. Tu su eminentni profesori iz RS-a i gostujući profesori iz Beograda, koji prate naučna dostignuća i članke te na osnovu toga preporučuju smjernice i protokole samog liječenja. Mi smo imali treće revidirano izdanje tog liječenja i tu se nalaze lijekovi Favira i Remdesivir. Oba lijeka su u suštini antivirotici koji se koriste u liječenju i nekih drugih virusnih bolesti. Međutim, oni su trenutno u kliničkim ispitivanjima. Nisu potvrđeni kao djelotvorno sredstvo, tako da se empirijski pristupilo shodno spoznajama čime bi se moglo liječiti, s obzirom na to da direktno lijeka za Covid oboljenja nema. Iskustva s pojedinim antiviroticima su pozitivna i negativna, a nemamo ni konkretan stav po tom pitanju naučno-stručan u svijetu, a ni kod nas. Pratimo sva istraživanja i na osnovu njih preporučujemo liječenje pacijenata, pojašnjava Šeranić.

Budući da je epidemiološka situacija drastično pogoršana, u FBiH je na snazi ograničenje kretanja, dok se u RS-u o tome ne razmišlja.
- Kao što ste vidjeli, Evropa, ali i mi ovdje smo se lokalno opredijelili da idemo na suzbijanje epidemije, kao što je radila Slovenija. Svakako da koordiniramo i razmjenjujemo iskustva po pojedinim mjerama. Naš stav je da trebamo prekontrolisati važeće mjere i biti u saznanju da su te mjere dale svoj maksimum u sporovodivosti, a onda razmišljati i o drugim mjerama. Sve mjere koje su u martu i aprilu bile na stolu su one mjere koje se mogu ponovo reaktivirati, kaže Šeranić.

Oslobođenje