fbpx

Legat Merkelove - sposobnost rukovođenja kroz krize

Merkel penzija bb

U Njemačkoj se 26. septembra održavaju parlamentarni izbori, a kancelar Angela Merkel će otići sa te funkcije kao lider sa najdužim stažom u zpadnom svijetu sa legatom koji je definisalo njeno umijeće da uspješno prolazi kroz niz kriza.

Tokom 16 godina na funkciji njemačkog kancelara, Merkelova je, između ostalog, ukinula obavezni vojni rok, odredila smjer Njemačke ka budućnosti bez nuklearne i energije fosilnih goriva, omogućila legalizaciju istopolnih brakova, uvela minimalni iznos plate na nacionalnom nivou, ohrabrila očeve da brinu o djeci.

Merkelova je prvi test prošla 2008. godine kada je na vrhuncu globalne finansijske krize obećala da će ušteđevine Nijemaca ostati netaknute.

U narednim godinama bila je vodeća ličnost u očuvanju evra od dužničke krize koja je zahvatila nekoliko članica, saglasila se sa paketima finansijske pomoći, ali je insistirala na teškim mjerama štednje.

Ona je 2015. godine bila lice koje je dočekalo migrante koji su bježali od sukoba u Siriji i drugih zemalja. Dozvolila je dolazak više stotina hiljada ljudi i insistirala je na tome da Njemačka može da se izbori sa prilivom, pri čemu je naišla na otpor na domaćoj i evropskoj sceni.

Merkelova je 2018. godine objavila da se neće kandidovati za peti mandat i predvodila je zemlju kroz pandemiju, za šta mnogi smatraju da je mnogo bolje činila od ostalih lidera, prenio je AP.

Na međunarodnoj sceni, Merkelova je insistirala na pronalaženju kompromisa i težila je multilateralnom pristupu svjetskim problemima kroz turbulentne godine tokom kojih je na čelu SAD bio Donald Tramp i kada je Britanija istupila iz članstva EU.

"Mislim da je njen najvažniji legat to što je u vrijeme svjetskih kriza pružala stabilnost. Bilo je nekoliko uzastopnih kriza koje su predstavljale realnu egzistencijalnu prijetnju i postavljale su pitanja oko svjetskog poretka na koji smo navikli, a njeno dostignuće je u tome što je kroz sve to predvodila Njemačku, Evropu i do određene mjere svijet", smatra njen biograf Ralf Bolman i novinar "Frankfurter Algemajne zontagcajtunga".

Politička dugotrajnost Merkelove već je ušla u istoriju. Od poslijeratnih njemačkih lidera, samo je iza nje Helmut Kol, koji je je na čelu te zemlje bio od 1982. do 1998. godine i tu zemlju je proveo kroz ujedinjenje.

Ona bi mogla da ga prevaziđe, ako bi na funkciji bila 17. decembra, a to je izvodljivo ako bi stranke sporije formirale novu vladu nakon izbora 26. setpembra.

Srna