fbpx

Ljekarima treba pomoć s biroa

2UKC Klinicki centar 3

Za angažman medicinskog osoblja koje nije stalno zaposleno ili je na birou RS već preduzima korake, dok u FBiH mora biti proglašena prirodna nesreća.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je jučer 2.896 uzoraka, od kojih je 1.219 pozitivno na SARS-CoV-2, a prijavljeno je 12 smrtnih slučajeva. U Republici Srpskoj od 1.371 testiranog prijavljeno je 649 novooboljelih, te devet smrtnih ishoda. U Brčko distriktu u protekla 24 sata broj novozaraženih dostigao je 35.

Zbog veoma otežane epidemiološke situacije, u našoj zemlji medicinski radnici, svjedoci smo, prolaze kroz period velike zamorenosti. Tako u RS-u nezaposleni medicinari svih profila svakodnevno dobijaju pozive iz zdravstvenih ustanova, koje provjeravaju ko od njih može priteći u pomoć u trenutnoj situaciji koja je nastala zbog pojave i širenja virusa korona. Direktorica Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović istakla je da već provjeravaju ko bi sa spiska nezaposlenih medicinara mogao pomoći kolegama.

“Zovemo ih i provjeravamo ko od njih može biti angažovan. Neki su odselili, neki u međuvremenu dobili i prinovu, pa ne mogu raditi. Pravimo evidenciju, a Banjaluci su trenutno potrebni medicinski radnici svih profila”, navela je Todorić i dodala da će Vlada RS-a odrediti na koji način će biti plaćeni oni koji budu angažovani.
O angažmanu dodatnih nezaposlenih radnika sa spiska agencija za zapošljavanje u FBiH još nema naznaka, jer nije proglašeno vanredno stanje, odnosno stanje prirodne nesreće u ovom bh. entitetu pa se tako ne mogu ni angažovati nezaposleni medicinari.
U ovoj alarmantnoj situaciji, kaže dr. Zehra Dizdarević, građanstvo je dosta organizovano, ono je dosta odgovorno i pridržava se propisanih mjera.
“Ko ih se ne pridržava, treba nastojati to raditi, zato što nošenje maske ima dvojaki značaj, jedan je za Covid, za viruse, a drugi za aerozagađenje. Prema tome, opravdano je i s jedne i sa druge strane da se nose maske, da postoji distanca, da nema puno hodanja, da nema bliskih kontakata. Odgovornost je lična, najvažnija od svega, a ako se uz to još pridržava i preporuke, onda možemo da mislimo i na bolje”, naglašava dr. Dizdarević, te se osvrće na sve više zaraženih građana.
“Zašto se ovaj broj povećava? Povećava se sigurno i zbog toga što se testira više ljudi, a najvažnije je da građani ne budu previše uplašeni, jer od velike uplašenosti neće biti ni efektivnosti”, savjetuje dr. Dizdarević, dodajući kako je testiranje jako dobra preventivna mjera.
Brže procedure
Dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, podsjeća da dok je stanje prirodne nesreće u FBiH bilo na snazi, važila je i izmjena Uredbe o pojednostavljenosti procedura zapošljavanja, ali ona je ukinuta.
“Sada nam se ponovo otvara potreba za tu mogućnost, pa smo prema Vladi ZDK-a i Ministarstvu za rad i socijalnu politiku išli sa zahtjevom da nam se ta uredba izmijeni, odnosno da zdravstvene ustanove za vrijeme trajanja epidemije mogu primati ove radnike, ne samo sa biroa nego i ostale po skraćenim procedurama”, kaže za Oslobođenje ministar Jupić, naglašavajući kako im u ovakvoj situaciji treba veći broj zdravstvenih radnika.

 Oslobođenje