fbpx

Maratonski pregovori sindikata i Vlade nakon protesta u Zagrebu

Zagreb protesti

Školski sindikati nakratko su napustili razgovore s predstavnicima Vlade u ponedjeljak navečer radi međusobnih konzultacija, a neslužbeno se doznaje da im nije ponuđeno ništa novo te da se ni u jednom trenutku nije razgovaralo o sindikalnom zahtjevu za povećanjem koeficijenata od 6,11 posto u prosvjeti.

Sastanak sindikalnih predstavnika s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem počeo je u 16 sati, a sindikalisti kažu da nije pregovaračke nego konzultativne prirode jer Frka Petešić nema mandat s njima razgovarati o promjeni koeficijenata.
Ponuda koju nam je dala Vlada vrlo je mala", rekla je glavna tajnica Sindikata učitelja Ana Tuškan novinarima te dodala da se raspravlja samo o dodacima.

Neslužbeno se doznaje da je Vladina poruka toliko skromna da sindikatima nije prihvatljiva.

Uz Frku Petešića sa Vladine strane u razgovorima sudjeluje i posebni savjetnik premijera za društvena pitanja Zvonko Kusić, dok su među sindikalistima Sanja Šprem, Vilim Ribić, Ana Tuškan, Branimir Mihalinec, Željko Stipić i Igor Radeka.

Sindikati obrazovanja održali su u ponedjeljak u podne na Trgu bana Jelačića prosvjed pod geslom "Hrvatska mora bolje" s kojega su poručili da se štrajk prosvjetnih radnika pretvorio u pokret za bolje obrazovanje i budućnost Hrvatske.

Sindikati štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave. Štrajkaju tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju za 6,11 posto, kako bi se riješio problem zaostajanja njihovih plaća u odnosu na druge javne službe.

Vlada im je dosad nudila povećanje osnovice u idućoj godini za 6,12 posto, po modelu 2+2+2 posto, te izradu analize plaća u javnim službama, u okviru koje će biti uređeni koeficijenti u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja. Ako novi sustav koeficijenata ne bude gotov do kraja lipnja, Vlada je ponudila i dodatak na plaću od 2 posto.

Sindikati su to odbili ističući da rast osnovice ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća za drugim javnim službama.

Agencije