fbpx

MMF upozorava: Republika Srpska ima velike probleme sa novcem

MMF upozorava: Republika Srpska ima velike probleme sa novcem

Foto:  BHRT

Za Republiku Srpsku će biti teško da ispuni svoje potrebe za finansiranjem u drugom polugodištu 2023. samo putem izdavanja obveznica na domaćem tržištu", navedeno je u izvještaju MMF-a.

Ukupni javni dug BiH će ostati na nivou ispod 30 posto BDP-a, pri čemu su finansijske potrebe u 2023. povećane zbog velikih otplata duga - navodi se u izvještaju MMF o stanju u BiH.

U izvještaju je navedeno da se potrebe entiteta za finansiranjem u 2023. značajno razlikuju: - Federacija BiH ima umjerene potrebe, dok Republika Srpska se mora zadužiti za oko 1,2 milijarde KM (oko 610 miliona evra) za finansiranje dospjevajućeg duga i budžetskog deficita.

"Republika Srpska je uspjela refinansirati 168 miliona evra duga po osnovu evroobveznica koji je dospio u
junu, uglavnom putem izdavanja obveznica slične vrijednosti na domaćem tržištu. Međutim, za Republiku Srpsku će biti teško da ispuni svoje potrebe za finansiranjem u drugom polugodištu 2023. samo putem izdavanja obveznica na domaćem tržištu", navedeno je u izvještaju MMF-a.

Dalje se navodi da, prema osnovnom scenariju, osoblje MMF-a pretpostavlja da će Republika Srpska biti u mogućnosti da pribavi dodatno vanjsko finansiranje.

U slučaju nedostatka vanjskog finansiranja, MMF smatra da Republika Srpska treba prioritet dati smanjenju tekuće potrošnje.

BN