fbpx

Najgori trenuci za Veneciju u posljednjih 150 godina

venecija 2 epa

Venecija je u nedjelju pretrpjela još jednu izuzetnu plimu, a za grad je ovo najgora sedmica od 1872. godine.

Nastojeći se oporaviti od razornih poplava koje su je pogodile ove sedmice, Venecija je u nedjelju pretrpjela još jednu izuzetnu plimu kada je visina mora dosegnula 150 centimetara.

Za grad je to najgora sedmica u posljednjih 150 godina, od početka mjerenja plime 1872, Hina prenosi Reuters.

venecija 1 epa

Odjel gradske uprave za predviđanje plime upozorio je da bi u nedjelju mogla doseći 160 centimetara, a izmjerenih 150 centimetara oko podneva nije bilo daleko od toga.

Potpuno poplavljeni Trg svetog Marka

Trg svetog Marka u potpunosti je poplavljen, a stotine dobrovoljaca pomažu građanima da se suoče s vanrednom situacijom.

Grad koji je u svijetu poznat i jedinstven po svojim kanalima, arhitekturi i umjetnosti, u utorak je pogodila plima od 187 centimetra i izazvala najgoru poplavu u posljednjih 50 godina.

Samo jednom u historiji ona je bila viša, godine 1966, kada je iznosila rekordnih 194 centimetra.

U uobičajenim okolnostima voda visine od 80 do 90 centimetara uglavnom se smatra visokom, ali stanovnici i gradska uprava s njom se uspijevaju nositi bez većih poteškoća. 

Šteta od milijardu eura

Sa četiri plime koje su od ponedjeljka iznosile iznad 140 centimetara, ovo je najgora sedmica u pogledu visine plime u Veneciji otkad su 1872. prvi put objavljeni službeni statistički podaci.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro, koji je imenovan posebnim povjerenikom za vanredna stanja, štetu od poplava u gradu procijenio je na oko milijardu eura.

venecija 5 epa

Vlasti u Firenci i Pisi pažljivo prate i vodostaj rijeke Arna, čiji je nivo vode tokom noći rapidno porastao zbog obilne kiše.

I vodostaj najduže italijanske rijeke Po, koja se proteže sjevernom Italijom te prolazi kroz Torino, u nedjelju se pažljivo prati.

Izvor: Agencije