fbpx

Najmenje 1.200 ljudi, uključujući 500 maloljetnika, zarobljeno u ruševinama u Gazi

Najmenje 1.200 ljudi, uključujući 500 maloljetnika, zarobljeno u ruševinama u Gazi

Foto: AFP

Vjeruje se da je oko 1.200 ljudi, među njima oko 500 maloljetnika, zarobljeno ispod ruševina u Gazi, navele su zdravstvene institucije, a podaci su zasnovani na procjenama poziva koje su primili, javlja Al Jazeera.

“Toliko puta medicinari kažu da čuju žrtve kako vrište, ali ne mogu ništa učiniti povodom toga“, rekao je za AP Mohammed Abu Selmia, generalni direktor bolnice Shifa, najvećeg medicinskog centra u Gazi.
Ali Ahad, 37-godišnji stanovnik grada Gaze, rekao je da kada su izraelski zračni napadi sravnili stambenu zgradu u susjedstvu, spasioci nikada nisu došli.

On i njegovi prijatelji izjurili su napolje u papučama, prebirali ruševine i borili se da ćebadima podignu muškarce i žene iz ruševina. Kada su ugledali vozilo hitne pomoći kako juri niz ulicu do bolnice Shifa, pojurili su za njom, udarajući po prozorima kako bi zaustavili kako bi mogli da uguraju svoje komšije unutra.

“Imate ljude poput nas koji koriste naše ruke, a mi nemamo iskustva u takvim stvarima. Ne postoji infrastruktura. Nema kapaciteta“, rekao je on za AP.

Agencije