fbpx

Nakon deset godina "Panorama" ponovo u rukama Vlade

Panorama 56

Upravljanje hotelom „Panorama“ Pale trebalo bi ovog ljeta da preuzme Vlada Srpske. Tako će taj hotel „obrnuti krug“, odnosno postati ponovo državni, iako je prodat prije više od deset godina u procesu privatizacije, pa zatim kupljen i dat Univerzitetu Istočno Sarajevo, koji ga sada vraća Vladi.

Ravijojla Đuričić, Darko Krtinić i Predrag Ždrale ispred Univerziteta Istočno Sarajevo i Zoran Savić, Ranko Ivanović i Nebojša Knežević ispred Službe za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske od danas su članovi Komisije za primopredaju nepokretnosti, odnosno rekreacionog centra i hotela „Panorama“ u Palama.

Riječ je o rekreacionom centru od 6.200 kvadrata koji čini restoran od 697 kvadrata, paviljon I od 350 kvadrata, paviljon II od 351 kvadrat i dvorište od 4.802 metra kvadratna.

Pored toga, tu je i hotel „Panorama“ sa opremom i inventarom, te 16.556 metara kvadratnih zemljišta.

Zadatak Komisije je da sačini zapisnik i izvrši primopredaju nepokretne i pokretne imovine kojom će ubuduće gazdovati Služba za zajedničke poslove Vlade RS.

Nakon što preuzme imovinu, Služba će obezbijediti čuvanje i informisati Vladu o stanju u kojem se nalazi „Panorama“.

Kako je hotel „obrnuo krug“?

„Panorama“ je bila dio imovine nekadašnjeg preduzeća „GIK Hidrogradnja” sa Pala.

Većinski paket akcija tog preduzeća je 2008. godine, u procesu privatizacije, kupio Slobodan Stanković za dva miliona maraka, da bi zatim 2011. godine prodao hotel za 4,95 miliona KM.

On je tada tvrdio da je sve transakcije u vezi sa prodajom hotela vodila „Hidrogradnja”, a novac je trošen na isplatu plata radnicima i izmirenje drugih troškova poslovanja.

Koliko je ta privatizacija bila uspješna najbolje govori to da je ugovor naknadno poništen, a da je preduzeće otišlo u stečaj.

Hotel je trebao da bude pretvoren u studentski dom, ali godinama već propada. Upravni odbor Univerziteta Istočno Sarajevo odlučio je ranije da hotel i zemljište vrati Vladi jer nema novca da ga adaptira i privede namjeni.

Capital