fbpx

Nakon što je vatra progutala fabriku u selu kod Viteza: Mještani ostali bez posla, od čega će se živjeti

Vatra skladiste bb

Požar koji je u  izbio u fabrici „Eko-trstika“ na području Viteza ugašen je juče u ranim jutarnjim satima.

U ovom preduzeću mahom su radili mještani Ljubića. Vlasnik i radnici ne znaju šta dalje nakon što je čitava firma izgorjela u požaru

Mještanka Munevera Patković u nekoliko minuta izgubila je kuću koju je godinama gradila, nakon što je plamen s obližnje tvornice proširio i uništio njen dom.

-Eto, što sam radila svojih 40 godina za 10 minuta je sve otišlo. Iznenadilo nas je, prepalo nas - rekla je Patković.

Većina radnika noć je provela u gašenju vatre koja je progutala njihova radna mjesta.

-Jeste, radnici su uradili šta su mogli tokom gašenja. Ali to je bila velika stihija vatre, to je bilo nemoguće u tim trenucima ugasiti - rekao je radnik Rešid Patković.

Ni radnici ni vlasnik firme, koja prehranjuje nekoliko desetina usta, ne znaju kako dalje, s obzirom na to da je u požaru stradalo sve.

- Postavlja se pitanje od čega živjeti, ali naći ćemo neki način. Pokušat ćemo naći rješenje - rekao je radnik Ahmed Patković.

Vlasnik Mehmed Patković ni sam ne zna šta da radi.

-U ovom trenutku vjerujte mi nemam rješenje. Moramo se svi odmoriti, pa da razmislim. Vidjeću sa svojim momcima šta i kako, odakle da krenemo - rekao je.

Mještani kažu da ne znaju šta očekivati, ali znaju da nekako sve moraju obnoviti. Pripadnici MUP-a Srednjobosanskog kantona obavili su uviđaj, a uskoro bi trebao biti i poznat uzrok požara.

Avaz