fbpx

Nasilje u porodici u Republici Srpskoj u porastu - Žrtve uglavnom žene, a sve češće i djeca

Nasilje u porodici u Republici Srpskoj u porastu - Žrtve uglavnom žene, a sve češće i djeca

Foto: BHRT

Svakodnevno čujemo i vidimo da je sve više nasilja u Republici Srpskoj, te da je ovo neiscrpna tema o kojoj mora da se govori naglas.

Podaci MUP Republike Srpske otkrivaju da su tokom prošle godine u Republici Srpskoj prijavljena 1.193 slučaja nasilja.

To je za 159 slučajeva više u odnosu na 2022. godinu, kada su prijavljena 1.034 slučaja porodičnog nasilja.

Amela Bašić Tomić koordinatorka Sigurne kuće u Banjaluci potvrdila je za Srpskainfo da je došlo do većeg broja prijava nasilja tokom prošle godine, kada je u pitanju njihovo pravno savjetovalište i SOS telefon putem kojeg žrtve prijavljuju nasilje.

– Od avgusta prošle godine, Sigurna kuća je ispunjenog kapaciteta, imamo maksimalan broj koliko možemo da primimo – rekla je Bašić Tomić za Srpskainfo.
Dodaje kako ovakvu situaciju povezuju sa slučajevima koji su se dešavali u prethodnom periodu u vezi femicida.

– To je sve dovelo do toga da se poveća broj žrtava nasilja koji su prijavljivali zlostavljanje, a isto tako i institucije su donosile odluku, odnosno procjenjivale da postoji visok rizik od ponavljanja nasilja, te su zbrinjavali žrtve u sigurnu kuću, tako da možemo govoriti o povećanju- rekla je Bašić Tomić.

Da razni oblici nasilja sve više izmiču kontroli otkrio je i slučaj ubistva Saše Kulišića u Doboju prije dva mjeseca. Kulišića je supruga na svirep i monstruozan način ubila, o čemu je Srpskainfo detaljno izvještavala. Ovo je nezapamćen slučaj nasilja i načina na koji je izvršeno ubistvo na našim prostorima koji je duboko potresao cjelokupnu javnost.
Prema podacima MUP Srpske, najviše se prijavljuje fizičko, a potom i psihičko nasilje.

U prilog tome govore i podaci da je tokom 2023. godine policiji prijavljeno 1.603 slučajeva nasilja, od čega više fizičkog, što govori da se u manjoj mjeri prijavljuju psihička maltretiranja koja takođe predstavljaju ozbiljno nasilje i dovode do ozbiljnih posljedica i trauma po pojedinca.

Prethodna, 2022. godina bila je nešto burnija. Evidentirano je više fizičkog nasilja u odnosu na psihičko, što ponovo potvrđuje podatak da se ovakvo nasilje ne prijavljuje u mjeri u kojoj bi trebalo, dok se fizičko nasilje znatno više prijavljivalo nego prošle godine.

Podsjetimo se i slučaja prije nešto više od mjesec dana u Banjaluci u kojem je muškarac suprugu psihički maltretirao 10 godina kroz prijetnje i drsko ponašanje.

Potom smo imali i slučaj muškarca koji je proganjao djevojku te je time psihički maltretirao i uznemiravao.
Kada je riječ o porodičnom nasilju u kojem su žrtve djeca, zvanični podaci MUP govore da se prošle godine broj prijavljenih slučajeva nasilja nad djecom takođe povećao u odnosu na prethodnu, 2022. godinu, što su zaista zabrinjavajući podaci.

Žrtve nasilja i one koje prijavljuju nasilje u najvećem broju slučajeva jesu žene, ali u Republici Srpskoj ima i muškaraca koji su prijavljivali nasilje nad njima. Broj prijava je bio veći prošle, u odnosu na prethodnu godinu i to u omjeru 27,8% : 24,2%.

Nerijetko, u posljednje vrijeme vidimo i razne slučajeve vršnjačkog nasilja djece po školama, podsjetimo na nedavni slučaj u Banjaluci kada je došlo do incidenta u školi kada je učenik pretukao drugog i slični slučajevi koje svakodnevno imamo prilike da vidimo i čujemo.

Zaključuje se da je nasilje u porodici i generalno nasilje i svi oblici nasilja u konstantnom porastu i da je to ozbiljan problem na čijem rješavanju treba da se radi.

Srpska info