fbpx

Nastavak suđenja saudijskoj aktivistkinji

loujain al hathloul reuters

Grupe za ljudska prava pozvale su na "bezuslovno puštanje" na slobodu Loujain al-Hathloul, nakon što su rođaci zatvorene saudijske aktivistkinje objavili da bi se ona u srijedu trebala pojaviti pred sudom, skoro mjesec nakon što je počela štrajk glađu.

Hathloul, ugledna aktivistkinja za prava žena, uhapšena je s još desetak drugih aktivistkinja u maju 2018. godine, nekoliko sedmica nakon što je Saudijska Arabija ukinula desetljećima staru zabranu ženama da voze.

Suđenje 31-godišnjoj Hathloul počelo je u martu 2019. godine, ali aktivisti i članovi njene porodice tvrde da su ročišta zatvorena za novinare i diplomate.

Njena sestra Lina al-Hathloul je napisala na Twitteru da se suđenje nastavlja u srijedu.

Nije bilo komentara saudijskih vlasti.

"Jedini pravedan kraj ovog suđenja je hitno i bezuslovno puštanje Loujain al-Hathloul", kaže Lynn Maalouf iz Amnesty Internationala.

'Branitelj ljudskih prava'

"Ona nije kriminalac, ona je branitelj ljudskih prava, koji se kažnjava jer se usuđuje pozvati na promjene", dodala je.

Neke od aktivistkinja uhapšenih uz Al-Hathloul su privremeno puštene na slobodu, a neke su još u pritvoru te im se sudi za navodne kontakte s inostranim medijima, diplomatama i grupama za ljudska prava.

Provladini saudijski mediji su Hathloul i ostale proglasili "izdajnicima", a članovi njene porodice tvrde da je u zatvoru podvrgnuta seksualnom nasilju i mučenju, uz korištenje elektrošokova, što saudijske vlasti poriču.

Hathloul od 26. oktobra štrajkuje glađu i traži redovan kontakt s članovima svoje porodice.

Komitet Ujedinjenih naroda za prava žena ovog mjeseca je pozvao na hitno puštanje Hathloul na slobodu.

Izvor: Al Jazeera i agencije