fbpx

“Neću prihvatiti da SDS kapitulira i neću praviti od lažnih patriota nacionalne heroje”

765 430 f6aa9d998c512b869fa3db797fed1397

– Onima koji su ispratili sve predsjednike Srpske demokratske stranke do sada i koji 28 godina sjede u udobnim stranačkim foteljama želim da poručim da je došlo vrijeme da jedan predsjednik stranke isprati – njih!”

Rekao je ovo u razgovoru portalu SrpskaCafe, predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica.

Komentarišući izborne rezultate, Govedarica kaže da nije zadovoljan rezultatima koji su napravljeni u opštinskim organizacijama.

“Analiza izbornog rezultata pokazaće ko je odgovoran za taj rezultat. Nijednog trenutka neću bježati od odgovornosti. Sve ovo što se dešava sigurno nije smišljeno dan poslije izbora. Riječ je o planu koji je neko već ranije skovao sa Dodikom (Milorad). A Dodik svakako ima cilj da napravi moderan jednopartijski sistem i da instališe svoje ljude u sve stranke i da ih tako stavi pod kontrolu. Neću dozvoliti da to uradi i sa SDS-om”, kazao je Govedarica.

Na pitanje zašto nije reagovao ako je za to zna, Govedarica kaže da nije znao i da mu je je bio cilj da napravi dobru atmosferu unutar SDS-a.

“Želio sam da animiramo sve snage koje mogu da naprave dobre izborne rezultate. Tačno je da je Petrović (Obren) bio prilično sumnjiv u danima kampanje, ali je tada bilo kasno. Nije on prevario samo mene i SDS. On je brutalno prevario i sve one koji su glasali za njega. Da je prije izbora saopštio kakav je njegov plan i kako namjerava da radi, sumnjam da ne bi dobili taj broj glasova. Pitanje je da li bi dobili jedan jedini glas”, kazao je Govedarica.

Kako je stranka dobila dva i po puta manje glasova od njega, Govedarica objašnjava da je više očekivao od Bijeljine.

“Stranka je tamo osvojila mali broj glasova. Tamo smo bili u koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom čiji je kanidat osvojio 1 500 preferencijalnih glasova. Mi smo osvojili 11 500 glasova, a ja gotovo 28 000 glasova. To govori da nismo dobro radili u Bijeljini. Isto je bilo i u Doboju. Trebali smo stvoriti značajnu razliku u tim gradovima i to nismo uradili”, kazao je Govedarica.

Potvrdio je da su mu neke stranačke kolege radile iza leđa.

“Jedan dio se nije mnogo brinuo za moj izborni rezultat, jer je očigledno imao “plan B”. I u mojoj pobjedi i u mom porazu te grupe su vidjele samo jedno – saradnju sa SNSD-om i Dodikom”, otkriva Govedarica.

Upitan šta će onda biti sa SDS-om, on kaže da će voditi dosljednu politiku dok ja na čelu stranke.

“Definisaćemo postizbornu platformu koja će definisati put kojim će SDS ići. Članovi Glavnog odbora imaće priliku da kažu da li su za dosljednu politiku ili za jednu novu koja će amnestirati sva nedjela koja je vlast u Srpskoj počinila u proteklih 13 godina. Neću prihvatiti da SDS kapitulira i neću praviti od lažnih patriota nacionalne heroje. Ako je opozicija ikada bila potrebna Srpskoj, onda je to danas”, naglasio je Govedarica, dodajući da SDS mora da ozdravi tako što će kroz unutarstranačke izbore imati priliku da stvori novu generaciju političara koja će biti potpomognuta onim ljudima koji imaju i društveni i moralni i politički integritet.

“Srpska opoziciona elita se izrodila. Treba nam nova generacija i potpuna obnova”, kazao je on.

Je li kraj isključenjima iz SDS ili slijedi nastavak sječe, Govedarica kaže da će svako ko se bude ponašao na način, kap što su to Petrović, Vasić i Jerinić biti ekspresno eliminisan.

“Svako ima pravo žalbe. Ako me neko ubijedi da su Obren Petrović i Boris Jerinić radili za dobrobit SDS-a i ako Glavni odbor stranke to zaista misli, onda meni nije mjesto u SDS-u”, rekao je lider SDS-a.

Kaže da se nada da će SDS prebroditi sve, da će biti poraženi trgovci i mešetari unutar SDS-a koji djeluju kao zavjerenici i pučisti.

“Vidim da se bune kada kažem da su zavjerenici i pučisti, ali kako nazvati one ljude koji se tajno sastaju sa Dodikom, razgovaraju sa njim i dogovaraju kako da mu SDS odvedu u zagrljaj?

Na koga tačno mislite?

– Između ostalih i na Milovana Bjelicu. On je najglasniji. Ne znam šta je Dodik u tim razgovorima obećao Bjelici, pa se on ponaša ovako kako se ponaša. Kada se SDS riješi svega onoga što se nagomilalo u njoj svih ovih godina, biće jasno da SDS sa PDP-om ostaje u opozicionom kapacitetu”, kazao je govedarica, navodeći da vjeruje u podršku Glavnog odbora SDS za poteze koje vodi.

“Očekujem da ću dobiti podršku za politiku o kojoj govori i da će se poštovati odluke koje donosimo”, kazao je Govedarica.

Naglašava da stranka mora da se konsoliduje.

“Očekujem da je opoziciji potrebno ozbiljno ukrupnjavanje. Mislim da SDS treba da bude predvodnik takvog političkog djelovanja. Ako neki misle da SDS treba da se pozicionira kao grupa Obrena Petrovića ili kao NDP, onda moraju to da saopšte. Ne vidim da moj program može da ide u pravcu saradnje sa SNSD-om. To mi je nezamislivo. To bi bilo isto kao da se Džaklina Kenedi udala za Lija Harvija Osvalda”, kazao je Govefdarica u razgovoru portalu SrpskaCafe.

BN TV