fbpx

Nenamjenski potrošen na kružni tok: Podnesen izvještaj protiv Stanivukovića i Višekrune

Nenamjenski potrošen na kružni tok: Podnesen izvještaj protiv Stanivukovića i Višekrune

Foto: Ringier

Protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i v.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Gradske uprave Vuka Višekrune podnesen je izvještaj tužilaštvu zbog sumnje da su nenamjenski utrošili 1,7 miliona maraka iz kreditnih sredstava.

Slučaj vodi Okružno javno tužilaštvo Banjaluka koje gradonačelnika Stanivukovića sumnjiči za krivično djelo obmane pri dobijanju kredita, a Višekrunu za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

Sredstva nenamjenski utrošena za kružni tok
Kako saznaje ATV istraga se odnosi na gradnju kružnog toka u Bulevaru Cara Dušana (kod zgrade Еkvatora), kojom je izmijenjen režim saobraćaja u Banjaluci. Naime, u prijavi koju je PU Banjaluka dostavila tužilaštvu navodi se da je Stanivuković, u ime Grada, potpisao ugovor o dugoročnom kreditu u iznosu od 25 miliona maraka za finansiranje kapitalnih investicija.

Kreditom je tačno definisano i određeno na šta će sredstva biti utrošena. Međutim, dio tih sredstava je od 10. oktobra 2023. do 6. marta 2024. godine usmjeren za drugi projekat koji nije bio obuhvaćen kreditom, a radi se upravo o kružnoj raskrsnici kod zgrade Еkvatora.

U prijavi se navodi da se Višekruni na teret stavlja da je potpisao lokacijske uslove i rješenje kojim je izdata građevinska dozvola za projekat izmjene saobraćaja u Banjaluci, na lokaciji na kojoj je kružna raskrsnica izgrađena.

– Time je omogućio sticanje prava propisa koje je u suprotnosti sa Regulacionim planom za saobraćajno čvorište kod tvrđave Kastel u Banjaluci – tvrdi izvor blizak istrazi.

Vuk Višekruna za ATV kaže da je nije imao priliku da vidi izvještaj koji je podnesen tužilaštvu, navodeći da je po tom osnovu pozivan na saslušanje u policiji.

– Iskoristio sam svoje pravo i nisam davao izjavu. Ništa ne mogu da komentarišem jer izvještaj nisam vidio. Sve što o tome znam vidio sam u medijima i očigledno vi imate više informacija od mene – rekao je Višekruna.

Gradonačelnik nedostupan za komentar
Gradonačelnik Draško Stanivuković nije odgovarao na pozive ATV.

Prijavu protiv Stanivukovića i Višekrune PU Banjaluka je juče dostavila Okružnom javnom tužilaštvu, što su potvrdili u jutrošnjem saopštenju za javnost.--Izvještaj je podnesen protiv D.S. i V.V. iz Banjaluke, zbog postojanja osnova sumnje da je D.S. počinio krivično djelo obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti, a V.V. krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja – saopštila je PU Banjaluka.

Dodaju da je kriminalistička policija u ovom predmetu postupala po zahtjevu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Policijski službenici utvrdili su da postoji osnov sumnje da je D.S. djelo počinio od 10. oktobra 2023. do 6. marta 2024. godine, tako što je iskoristio kreditna sredstva u iznosu od oko 1.767.129 KM za namjenu drugačiju od one koja mu je odborena. V.V. se sumnjiči da je 1. i 6. novembra 2023. godine iskoristio svoj položaj i ovlaštenja, te potpisao dokumente koja su u suprotnosti sa važećom dokumentacijom, saopštila je policija.

Srpska info