fbpx

New Delhi: Toranj s ventilatorima za smanjenje smoga

nju deli

Glavni indijski grad New Delhi pustio je u pogon svoj prvi “smog tower”, toranj za smog, koji bi trebao smanjiti onečišćenje zraka, koje se smatra uzrokom hiljada preuranjenih smrti svake godine, no stručnjaci su skeptični.

Koncentracija malih štetnih čestica u zraku u Delhiju redovito prelazi dopuštenu granicu i do 20 puta, osobito zimi, kada je oko 20 miliona stanovnika grada uronjeno u štetan sivi pokrivač od smoga.

Na vrhu tornja visokog 25 metara postavljeno je 40 golemih ventilatora, koji bi, putem filtera trebali pumpati 1.000 kubnih metara zraka u sekundi.

‘Apsolutno gubljenje novca i vremena’

Na taj bi se način količina štetnih mikročestica u radijusu od jednog kvadratnog kilometra trebala prepoloviti, kažu inženjeri, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Danas je za Delhi velik dan u njegovoj borbi za čist zrak i protiv onečišćenja”, rekao je ministar Arvind Kejriwal nakon puštanja u pogon ventilatora koji su postavljeni na tornju blizu vrlo prometnog dijela pokraj velikog šoping centra.

“Instalaciju bi trebalo posmatrati na eksperimentalan način. Namjeravamo analizirati podatke i ako se pokaže da je ona djelotvorna, podići ćemo više sličnih tornjeva na raznim mjestima u Delhiju”, dodao je Kejriwal.

Izgradnja tornja koštala je dva miliona dolara, a kritičari tvrde da bi gradnja dovoljnog broja takvih “čistača” u čitavom gradu odnijela veliku svotu javnog novca te da bi bilo bolje napore usmjeriti na izvore smoga.

A to znači na ispušne plinove vozila, tešku i prerađivačku industriju, građevinarstvo, sagorijevanje otpada i goriva.

Zimi bi se trebalo usredotočiti na spaljivanje usjeva u susjednim regijama.

“Želimo jasno reći da je ovo uzaludno… apsolutno gubljenje novca i vremena”, rekao je Karthik Ganesan iz Vijeća za energiju, okoliš i vode.

“Sada kad je novac poreznih obveznika potrošen, neka Delhi bude test-grad za sve ostale indijske gradove. Tako ćemo zajamčiti a da nijedan drugi grad neće ići u trošak za zamisli koje si ne možemo priuštiti”, dodao je.

U Lancetu 1,67 miliona smrtnih slučajeva

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Indiji se nalazi 14 od 15 najonečišćenijih gradova svijeta.

Rezultati studije objavljeni 2020. godine u Lancetu pokazali su da je u Indiji zabilježeno 1,67 miliona smrtnih slučajeva koje se povezuju s onečišćenim zrakom u 2019. godini, od toga je gotovo 17.500 pomrlih bilo samo u Delhiju.

Kina je 2018. godine izgradila puno veći “smog tower” visok 60 metara u onečišćenom gradu Xianu, no eksperiment do sada nije zaživio u ostalim gradovima.

Izvor: Agencije