fbpx

Njemački liječnici pregledali Navalnog

Navalni

Tim je zaključio kako se Navalni može prebaciti u Berlin, što su ranije ponudile njemačke vlasti.

Grupa njemačkih ljekara pregledala je ruskog opozicijskog aktivistu Alekseja Navalnog koji je u komi u sibirskoj bolnici, rekla je u petak njegova glasnogovornica.

"Njemački liječnici, stručnjaci za reanimaciju, pregledali su Alekseja Navalnog", objavila je na Twitteru Kira Jarmiš.

Tim je zaključio kako se Navalni može prebaciti u Berlin, što su ranije ponudile njemačke vlasti, jer imaju potrebnu opremu kako bi mu zaštitili život tokom prevoza, dodala je glasnogovornica, prenosi Hina.

Ruski liječnici zasad tvrde da on nije sposoban za prevoz. Supruga Alekseja Navalnog pristala je da se on liječi u bolnici Charite u Berlinu.

Ona je ranije u petak direktno poslala pismo Kremlju u kojem poziva ruskog predsjednika Vladimira Putina da dopusti prebacivanje Navalnog na liječenje u Njemačku iz koje je po njega došao avion hitne pomoći.

Kremlj je u petak objavio da je odbijanje transfera u inostranstvo "isključivo medicinska odluka", piše agencija Reuters, dodajući da ruski liječnici "čine sve što je u njihovoj moći da otkriju razlog bolesti pacijenta i da ga izliječe".

Navalni, žestoki Putinov kritičar, u teškom je stanju otkad je u četvrtak ujutro u gradu Tomsku popio čaj za koji se vjeruje da je bio otrovan.

Čelnik ruske opozicije se počeo osjećati slabo u avionu za Moskvu, a avion je potom morao prisilno sletjeti u sibirski grad Omsk.

Iznenadna bolest Navalnog vjerovatno je rezultat metaboličkog poremećaja, izjavio je danas Aleksandar Murakovski, načelnik klinike u kojoj je hospitalizovan ruski bloger, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

On je dodao kako su na odjeći i na prstima hospitaliziranog Navalnog pronađeni tragovi industrijske hemijske supstance, prenosi Reuters.

U međuvremenu se oglasilo i rusko Ministarstvo zdravstva.

"Dobili smo prvu, radnu dijagnozu. U pitanju je metabolički poremećaj balansa ugljenih-hidrata koji se može javiti uslijed iznenadnog pada nivoa šećera u krvi", navodi se u saopćenju Ministarstva.

Ranije je zamjenik glavnog doktora bolnice u Sibiru rekao je da nisu pronađeni tragovi trovanja u organizmu ruskog opozicionog lidera Navalnog.

Rekao je da su ranije uspostavili potpunu dijagnozu stanja pacijenta, ali da ne mogu o tome govoriti.

"Do sada nije utvrđen otrov u krvi i urinu, nema ni traga njegove prisutnosti", rekao je liječnik Anatolij Kaliničenko.

Ova objava je uslijedila nakon što su saveznici Navalnog optužili Kremlj da sprečava medicinsku evakuaciju oštrog kritičara ruskog lidera Vladimira Putina u Njemačku.

Njegova supruga Julija i glasnogovornica Kira Jarmiš kritikovale su Kremlj, istakavši da bolnica u Sibiru u kojoj se nalazi Navalni odbija da dozvoli da se on transportuje u bolje opremljenu ustanovu gdje bi mogao da dobije bolju njegu.

Ona je kazala da je šef doktora rekao da je stanje Navalnog nestabilno i da je želja njegove porodice da ga premjeste u drugu ustanovu nedovoljna da opravda takvu akciju, prenosi Tanjug.

"Zabrana transporta Navalnog je pokušaj napada na njegov život koji provode ljekari i prevrtljive vlasti", napisala je Jarmiš na društvenim mrežama i dodala da bi ambulantni tim iz Njemačke u toku dana trebalo da sleti Omsk.

Navalni se bori za život nakon što je na aerodromu u Tomsku popio čaj za koji njegovi saradnici tvrde da je bio otrovan, a ljekari u bolnici u Omsku još uvijek nisu potvrdili dijagnozu, ali su naveli da postoji nekoliko verzija.
Slučaj Alekseja Navalnog, kritičara Kremlja, veoma je zabrinjavajući i on mora dobiti svu potrebnu medicinsku njegu, saopćila je danas kancelarija UN-a za ljudska prava, prenosi agencija Reuters.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru kako je zabrinut za stanje Navalnog koji se bori za život u bolnici u Sibiru, izjavio je danas neimenovani visoko pozicionirani zvaničnik EU.

Agencije