fbpx

"Nova Borja": Nema plate, radnici stupili u štrajk

Nova Borja

Radnici drvne industrije "Nova Borja" iz Teslića stupili su u štrajk, jer , kako ističu, dovedeni su na rub egzistencije. Oni od poslodavca traže tri plate i uplatu doprinosa.

- Radili smo bez prestanka i tokom pandemije virusa korona, ali od januara plata nema, kaže Milenko Petrović, radnik Drvne industrije "Nova Borja", i dodaje da su radnici ogorčeni.

"Nemamo nikakvih prava, ispadamo kao bijelo roblje", kaže Petrović.
Stariji radnik Ismail Gibić tvrdi da je dobio 150 KM, ali, pita, da li se može živjeti od toga.

"Da nemam kćerke, ja ne bih imao šta jesti. Dobijem 150 KM, od toga 60 KM za lijekove, 90 KM za struju, a šta ću jesti. Pitam ja vas, ova tri, četiri mjeseca bez plate, šta da ja jedem", pita Gibić.

Direktor "Nove Borje" Stojko Petković kaže da od 270 radnika, samo pola radi. Tvrdi da najveći dio robe ide za Francusku, ali da od 15. marta zbog korona krize, nisu imali nijednu isporuku.
"Tek se ovih dana počelo nešto dešavati i dva, tri kamiona smo poslali za Francusku. Sami znate da mi kao proizvođači namještaju smo u svakom problemu prvi na udaru", kaže Petković.

Bilo je zastoja, ali više nema, tvrde radnici i traže hitan razgovor sa rukovodstvom firme.
"Evo sad je otišao kamion, prije sat vremena. Kamioni idu, a para nema. Gdje su pare", pita radnik Ismail Gibić.

Husein Botić, radnik "Nove Borje" tvrdi da radnici nisu zaštićeni na svojim radnim mjestima. Objašnjava da je imao dva puta povredu, ali da nije mogao da se ni liječi jer nisu uplaćeni doprinosi.

"Posjekao sam se dva puta na mašini. Trebao bih i neku odštetu tražiti zbog povrede na radu, a ne mogu. Kako da dobijem odštetu kada mi ne mogu isplatiti ni platu", kaže Botić.

Radnici tvrde da i bez korone, rade za nepunih 500 maraka, i da i to kasni, a doprinose, kako kažu, nisu im uplaćivali već nekoliko godina, a platu dobijaju u koverti.

"Upravo nam je šefica rekla da nismo poželjni, da možemo ići kući. Ovo je sramota šta rade sa ljudima. Kada je glasanje, prvi su ovdje, tad ih ne možeš otjerati, a kada tražimo platu onda ih moramo moliti. Da li njihova djeca mogu živjeti od 150 maraka", kaže radnik ove firme Damir Isić.

Direktor "Nove Borje" Stojko Petković tvrdi da su počele uplate doprinosa u okviru reprograma, a da se radnici, kako kaže, strpe dok se ne ubrza plasman robe i plaćanje kupca, pa će biti i plate. A kako će do tada preživjeti, e na to direktor nema odgovor.

BN