fbpx

NSRS usvojio budžet RS za 2024. godinu i program ekonomskih reformi

NSRS usvojio budžet RS za 2024. godinu i program ekonomskih reformi

Foto: N1

Narodna skupština Republike Srpske sinoć  je na sedmoj redovnoj sjednici usvojila Budžet Republike Srpske za 2024. godinu - po hitnom postupku, čiji ukupni okvir iznosi 5.735.000.000 KM, što predstavlja uvećanje od 212 miliona KM, odnosno 3,8 posto u odnosu na ukupna budžetska sredstva predviđena Rebalansom budžeta Republike Srpske za 2023. godinu.

Donošenjem Budžeta po hitnom postupku omogućuje se pravovremeno finansiranje budžetskih korisnika, kao i izmirivanje obaveza propisanih zakonima i drugim pravnim aktima RS.

Narodna skupština je usvojila i Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2024-2026. godine - po hitnom postupku, koji podrazumijeva sedam strukturnih reformi sa 17 reformskih mjera. Strukturne reforme organizovane su u tri oblasti i to konkurentnost, održivost i otpornost, te ljudski kapital i socijalne politike.

Usvojeno je deset zakona po hitnom postupku: Zakon o izvršenju budžeta RS za 2024. godinu, Zakon o dopunama Zakona o porezu na dohodak, Zakon o dopunama Zakona o doprinosima, Zakon o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja, Zakon o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture RS, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda RS, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u RS, Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti i Zakon o izmjeni Zakona o radu.

Narodna skupština usvojila je četiri odluke - Odluku o dugoročnom zaduživanju RS za 2024. godinu, Odluku o kratkoročnom zaduživanju RS emisijom trezorskih zapisa za 2024. godinu, Odluku o iznosu garancija koje može izdati RS u 2024. godini i Odluku o prihvatanju zaduženja RS prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za Programsko finansiranje razvojnih politika za zdravstvene sisteme u Bosni i Hercegovini – po hitnom postupku.

Sedma redovna sjednica bit će nastavljena u četvrtak, 21. decembra, saopšteno je iz Odsjeka za odnose s javnošću NSRS.

Fena