fbpx

Odmarališta na oku tajkuna: Dužnosnici Republike Hrvatske uvjeravaju da se ne radi o otuđivanju bh. nekretnina

4odmaralista

Kada je u novembru 2018. godine Hrvatska izdala pod zakup bh. nekretnine, digla se velika prašina. Sada se sve odigralo veoma tiho

Juče je istekao rok koji je dalo Ministarstvo državne imovine Vlade Republike Hrvatske, raspisavši novi javni poziv za zakup nekretnina iz Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Nakon istog takvog prošlogodišnjeg poziva, u novembru, kada je “na doboš” stavljeno 15 bivših odmarališta, ovaj put ih je sedam u pitanju. Prvo na spisku je bivše odmaralište Građevinari iz Gradca, (danas Pinija), površine 6.179 kvadratnih metara, početne cijene 123.580 i jamčevine 12.358 kuna.

(Ne)zakonit sljednik

Zanimljivo je da su Građevinari bili i u prošlom javnom pozivu, a još je zanimljivije to da su prošlogodišnji podaci o ovoj nekretnini bili potpuno drugačiji. Tada je površina bila 3.793 kvadratna metra, početna cijena 75.840 kuna, a jamčevina 7.584 kune. O čemu se ovdje radi?

- Prošle godine se nije “davalo u zakup” zemljište i još jedan stambeni objekat uz hotel, objašnjava Miralem Terzo, jedan od bivših sindikalista Građevinara, koji sa Redžepom Tufekčićem godinama upozorava na nezakonitosti oko bh. nekretnina u Hrvatskoj.

Upravo zato smo i stavili pod navodnike to davanje u zakup. Jer, iako dužnosnici RH od donošenja zakona o raspolaganju tim nekretninama uvjeravaju da se ne radi o njihovom otuđivanju, nego samo o uvođenju reda u ovu oblast, jasno je svima da se tim zakupljivanjem nekretnina još više udaljava od stvarnog vlasnika, BiH.

- Gospodin koji je sa Sindikatom građevinara sklopio ugovor, uložio je ogromna sredstva u adaptaciju objekta. Uprkos tome, u prvom pozivu bio je u istom položaju kao i svi ostali zainteresovani. No, on je u međuvremenu tužio Građevinare, a to je ono o čemu je govorio prof. Ramo Atajić, da će doći vrijeme kada će Sindikat Građevinari morati da plati tom čovjeku, govori Terzo.

Napominje da Sindikat nije zakoniti pravni sljednik, nije bio vlasnik 1/1 tog objekta, kao i svi ostali sindikati, jer to RH nije dozvolila.

- Međutim, oni su sklopili ugovor, ovjerili ga kod notara i ustupili objekat. Ima tu velikih zavrzlama. No, sada se daje u zakup sve što je u tom gruntu, kaže Terzo, napominjući da je sindikalista Redžep Tufekčić sa Atajićem tužio Sindikat.

Terzo ističe da je Carinska uprava RH prije dvije godine bila blokirala taj objekat, (sada nazvan Pinija, po drveću koje okolo raste), no, svojim očima smo prošle godine gledali na terasi goste, koji su s nama bili na plaži, ispod hotela i koji su vrlo tajnovito objašnjavali preko koga su došli ljetovati u taj dio Gradca. A da objekat nije slobodan od osoba i stvari govori i činjenica da se u javnom pozivu to i navodi za Građevinare i za još dvije nekretnine, u Preku i u Dubrovniku.

- To bi samo moglo Tužilaštvo da riješi. Samo kada se sjetim tog odmarališta, lično sam, kao i svi drugi radnici, ulagao pare u njegovu izgradnju, a sada sve to grabe pojedinci i u Hrvatskoj i ovdje. Čuo sam da su se na tu nekretninu “nakačili” još neki tajkuni u Hrvatskoj i pitanje je na šta će to izaći, kaže Terzo.

U ovogodišnjem javnom pozivu su bile još neke nekretnine koje pripadaju našoj zemlji.

To je bivše odmaralište u Dubrovniku, površine 1.380 kvadrata, čija je početna cijena 27.600, a jamčevina 2.760 kuna.

Daju se u zakup i odmarališta u Živogošću, površine 608 kvadrata, početne cijene 12.160 i jamčevine od 1.216 kuna.

Opet, odmaralište u Bristu je površine 695 kvadratnih metara, početna cijena je 13.902, a jamčevina je 1.390 kuna.

Zemljište na dobošu

Ponovo su u zakup date i srbijanske nekretnine: Bivše odmaralište u Preku, otok Ugljan, površine 2.067,35 m2, početna cijena je 41.347 kn, jamčevina 4.134,70 kn, zatim, bivše odmaralište u Lukoranu, otok Ugljan, 686,45 m2, početne cijene 13.709 kn i jamčevine 1.370,90 kn. Na spisku se našlo i neizgrađeno zemljište u Sućuraju, na otoku Hvaru, površine 1.824 m2, početne cijene 1.824, jamčevine 182,40 kuna.

Podsjećamo da su za zakup prošlogodišnjih nekretnina bile pristigle 362 ponude i da su se svi nadležni organi u BiH zakleli da će poduzeti hitne radnje za njihov spas.

(Oslobođenje)