fbpx

Optuženi za napad u Moskvi na sudu s težim povredama

Optuženi za napad u Moskvi na sudu s težim povredama

Foto: Tatyana Makeyeva/ AFP

Četiri muškarca koje Kremlj smatra učesnicima u masakru na koncertu u Moskvi optužena su za terorizam nakon što su se pojavili u sudnici, pokazujući znakove teškog premlaćivanja.

Optužbe su došle kasno u nedjelju nakon što je Rusija spustila zastave na pola koplja zbog dana žalosti usljed najsmrtonosnijeg napada u zemlji u posljednja dva desetljeća.

Najmanje 137 ljudi, uključujući troje djece, ubijeno je u napadu za koji je ISIL preuzeo odgovornost. Još 182 osobe su ranjene, a zdravstveni dužnosnici kažu da ih je 40 u “kritičnom” ili “ekstremno kritičnom” stanju.

Moskovski okružni sud Basmanny identificirao je četvoricu osumnjičenih za napad kao Dalerdžona Mirzojeva (32), Saidakramija Račabalizoda (30), Shamsidina Faridunija (25) i Mukhammadsobira Faizova (19).

Muškarci, od kojih su svi građani Tadžikistana, optuženi su za teroristički napad koji je rezultirao smrću drugih ljudi. Za to krivično djelo predviđena je kazna doživotnog zatvora.

Svima im je određen istražni pritvor do 22. maja.

12119801 1711350259

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Novinska agencija Associated Press, pozivajući se na sudske dužnosnike, rekla je da su Mirzojev i Račabalizoda priznali krivnju za napad nakon što su optuženi.

Ruski mediji su objavili da su muškarce tokom ispitivanja mučile sigurnosne službe, a neprovjereni i brutalni videosnimci ispitivanja osumnjičenih kruže društvenim mrežama.

Mirzojev, Račabalizoda i Fariduni došli su na sud s teškim modricama, uključujući natečena lica, dok je Faizov doveden iz bolnice u invalidskim kolicima i sjedio je zatvorenih očiju tokom cijelog postupka. Na sudu su ga pregledali ljekari, a nosio je bolničku odjeću i bilo je primijetno da ima više posjekotina.

12119726 1711350007

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Račabalizoda je, također, imao previjeno uho.

Ruski mediji objavili su u subotu da je jednom od osumnjičenika tokom ispitivanja odsječeno uho.

Predsjednik Vladimir Putin, koji je obećao kazniti one koji stoje iza “barbarskog terorističkog napada”, rekao je da su četvorica muškaraca uhapšena dok su pokušavali pobjeći u Ukrajinu. Kijev je odlučno odbacio bilo kakvu povezanost s napadom.

Putin nije javno spominjao tvrdnje ISIL-a o odgovornosti.

Rekao je da je još sedam osoba, također, privedeno.

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije, rekao je da će ta zemlja ciljati na one koji stoje iza smrtonosne pucnjave odakle god bili i ko god bili. Prethodno je govorio o potrebi da se “smrt dočeka smrću”, a neki zakonodavci počeli su raspravljati o tome treba li ponovno uvesti smrtnu kaznu.

U videosnimku koju su objavili ruski mediji i Telegram kanali koji su blisko povezani s Kremljom jedan od osumnjičenih je rekao da mu je ponuđen novac da izvrši napad na Crocus City Hall.

“Pucao sam u ljude”, rekao je osumnjičenik, vezanih ruku i kose koju je ispitivač držao, s crnom čizmom ispod brade.

Na pitanje zašto, rekao je: “Za novac”.

Čovjek je rekao da mu je obećano pola miliona rubalja (nešto više od 5.000 dolara). Jedan je prikazan kako odgovara na pitanja uz pomoć tadžičkog prevoditelja.

12119795 1711350135

Foto: (EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

ISIL je na Telegramu objavio da su napad izvela četvorica njihovih boraca “naoružanih mitraljezima, pištoljem, noževima i zapaljivim bombama”.

Video u trajanju od gotovo minutu i po, koji su navodno snimili napadači, objavljen je na računima društvenih medija koje obično koristi ISIL, prema obavještajnoj grupi SITE.

Video, za koji se čini da je snimljen iz predvorja koncertnog mjesta, prikazuje nekoliko pojedinaca zamagljenih lica i iskrivljenih glasova kako pucaju iz jurišnih pušaka s inertnim tijelima razasutim po podu i vatrom koja počinje u pozadini.

Bijela kuća je rekla da je vlada Sjedinjenih Američkih Država podijelila informacije s Rusijom početkom ovog mjeseca o planiranom napadu u Moskvi te da je 7. marta izdala javno savjetovanje Amerikancima u Rusiji. Rečeno je da ISIL snosi isključivu odgovornost za napad.

Izvor: Agencije