fbpx

Otvoreni forum: “Šutnja nas ne štiti!” u Banjoj Luci

87857634 3058451494219365 8388484369366384640 o 810x355

U skladu sa aktivnostima vezanim za obilježavanje “Međunarodnog dana žena” organizacije civilnog društva “Oštra Nula”, “KVART” i “Radnička solidarnost” pozivaju vas na javni događaj – otvoreni forum na temu “Šutnja nas ne štiti” u četvrtak 05. marta sa početkom u 18:00 časova u prostorijama lonac hub-a, na adresi Veselina Masleše 1 / 13sprat (na vrhu Čajevčevog nebodera).

Učesnici otvorenog foruma su predstavnici ispred Sigurnih kuća u BiH, Centra za socijalni rad Banjaluka, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, medija i organizacija civilnog društva.
(imena učesnika objavljujemo naknadno)

Diskutovaćemo činjenice:
– tokom 2019. godine 12 žena u BiH ubijeno je od strane trenutnih i bivših partnera. Ovakve slučajeve mediji objavljuju sa naslovima poput: “Ljubav tragično okončana”, a prisutne su i javne kampanje poput “Djeca nam se rađala”, “7na1” i sl. Kakvu poruku šaljemo, kako da reagujemo, da li treba iko da odgovara i šta možemo realno promijeniti?

– statistika “Sigurne kuće” u Banja Luci tokom 2019. godine govori da je putem SOS telefona “1264” evidentirano ukupno 1276 poziva poziva žrtava nasilja u porodici, što na dnevnom osnovu iznosi 3 poziva.

– mjeru podrške u Sigurnoj kući je koristilo 40 osoba, i to 19 žena i 21 dijete, žrtava porodičnog nasilja. Prosjek godina žena u Sigurnoj kući iznosi 32 godine.

– izmjenama i dopuna zakona o Zaštiti u porodici koji će na snagu stupiti u maju 2020. godine nasilje u porodici se tretira kao krivično djelo: I ŠAMAR JE KRIVIČNO DJELO!

– u Zakon su integrisani novi članovi koji se odnose na institut osobe od povjerenja žrtvama nasilja i obavezno informisanje žrtava nasilja o pravima koje mogu ostvariti.

– u parlamentarnoj proceduri je i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kojim je predviđeno da žene žrtve nasilja u porodici budu prepoznate kao korisnice ovog prava bez obzira na imovinski cenzus.

Tema i parola devetog osmomartovskog marša je #ŠutnjaNasNeŠtiti, čime želimo na jednostavan način svima poručiti da treba da reagujemo i glasno ukažemo na problem i potražimo pomoć kada nam je potrebna.

“Šutnja medija, akademskih građana, javnih institucija i javnih ličnosti, udruženja građana, pojedinaca kao građana, ali po najviše samih žena o problemima žena – treba da se prekine!”

Izvor: hocu.ba