fbpx

Otvoreno pismo: Grad za dijete u javnom vrtiću izdvaja 535 KM, a privatnom samo 60 KM!

Otvoreno pismo: Grad za dijete u javnom vrtiću izdvaja 535 KM, a privatnom samo 60 KM!

Foto: Gautam Arora/Unsplash

BANjALUKA- Grupa roditelja djece koja pohađaju privatne predškolske ustanove i koji se zalažu za izjednačavanje subvencija u javnim i privatnim vrtićima, uputila je otvoreno pismo odbornicima banjalučke Skupštine.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Svim Odbornicima Skupštine Grada Banja Luka

PREDMET: Otvoreno pismo

Poštovani Odbornici,

Obraćamo Vam se u ime roditelja čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove u Gradu Banjaluka, a koji se već duže od dva mjeseca bore za izjednačavanje subvencija u svim predškolskim ustanovama na teritoriji Grada.

Naime, zbog nedovoljnog kapaciteta u predškolskim ustanovama u okviru JU “Centar za predškolsko obrazovanje i vaspitanje” primorani smo da svoju djecu upisujemo u privatne predškolske ustanove, u kojima je cijena boravka zbog raznih poskupljenja opravdano povećana unazad nekoliko mjeseci.

Prosječna cijena boravka u privatnim vrtićima trenutno iznosi 400 KM. Grad subvencioniše samo 60 KM, što znači da roditelji moraju izdvojiti prosječno 340 KM mjesečno po djetetu, a to je, morate priznati, veliki teret na mjesečni budžet svake porodice, a situacija je mnogo teža za porodice koje imaju više djece u privatnim vrtićima.

Sa druge strane ekonomska cijena predškolskih ustanova u okviru Centra za 2024. godinu, prema tvrdnjama gradskog menadžera g. Kresojevića, iznosi 700 KM, dok roditelji plaćaju 165 KM, a Grad subvencioniše sa 535 KM po djetetu. Ovo je situacija ukoliko samo jedno dijete iz porodice boravi u predškolskoj ustanovi, javnoj ili privatnoj. Ukoliko dvoje ili više djece iz jedne porodice boravi u predškolskim ustanovama, ta razlika je daleko veća. Smatramo da se ovdje radi o diskriminaciji naše djece ali i čitave porodice i da se ova nepravda u što skorije vrijeme mora ispraviti.

Kada su uvedene subvencije za privatne vrtiće 2022. godine, prosječna cijena boravka u privatnim vrtićima je iznosila 240 KM, što je značilo da roditelji uz subvencije plaćaju dodatno 180 KM, skoro kao i roditelji djece koja pohađaju gradske vrtiće. Međutim, iz gore navedenih podataka vidite da je ta razlika sada mnogo veća, a ni subvencije od 60 KM nisu isplaćene za oktobar 2023. godine i januar i februar 2024. godine što čini veliki pritisak na mjesečne izdatke preko 2400 porodica čija djeca pohađaju privatne vrtiće i mnogi roditelji su prinuđeni da svoju djecu ispisuju iz predškolskih ustanova.

Takođe, ono što nam je zapelo za oko i što smatramo neprihvatljivim i neopravdanim jeste rast ekonomske cijene boravka u predškolskim ustanova u okviru Centra u prethodnih pet godina.

2019.   godine ekonomska cijena boravka u gradskim vrtićima je iznosila 336 KM;

2020.   godine 310 KM;

2021.   godine 376 KM;

2022.   godine 409 KM;

 2023.  godine 502 KM;

2024.   godine 700 KM, što predstavlja povećanje za 364 KM ili više nego duplo za 5 godina!

U istom periodu cijene boravka u privatnim vrtićima su se u prosjeku povećale za 100 KM i trenutno su niže od ekonomske cijene državnih vrtića.

Ovo napominjemo zbog onih koji su smatrali da su vlasnici privatnih vrtića neosnovano podigli cijene vrtića i da su oni krivi zbog situacije u kojoj se roditelji trenutno nalaze.

Ovom prilikom Vas molimo da iskoristite svoje Odborničke mogućnosti, ali i obaveze i da zajedno nađete rješenje za izjednačavanje dječijih prava u našem gradu u vidu izjednačavanja subvencija za privatne predškolske ustanove sa subvencijama za predškolske ustanove u okviru Centra.

Svjesni smo da je budžet usvojen ali isto tako smo svjesni da sredstva u budžetu postoje i neprihvatljivo nam je da su pojedine investicije i drugi troškovi bitniji od ulaganja u djecu, a svakodnevno govorite kako su djeca budućnost ove zemlje.

Nadamo se da razumjete nezavidan položaj u kojem se mnogobrojne porodice trenutno nalaze i da ćete što prije naći način da se ova situacija prevaziđe.

Takođe, da napomenemo da je naš zahtjev za izjednačavanje subvencija potpisalo preko 2500 roditelja, i da smo taj zahtjev prije skoro dva mjeseca uputili i Gradonačelniku i Predsjedniku Skupštine.

S poštovanjem,

Grupa roditelja djece koja pohađaju privatne predškolske ustanove“