fbpx

Peović: HDZ je legalizirao fašistički pozdrav "Za dom spremni"

6peovic

Visoki prekršajni sud Hrvatske donio je presudu kojom je izvođač pjesme “Bojna Čavoglave” Mario Roso pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na njezinu početku.
 

U pravomoćnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud stoji da je pozdrav “Za dom” i “Za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.  

Kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske Katarina Peović u izjavi za Vijesti.ba kaže da neodlučnost da se fašistički pozdrav jednoznačno osudi dovodi do toga da se u slučaju kada je riječ o relativno nepoznatom pjevaču on osuđuje a Thompsona - ne.

"HDZ je praktički legalizirao taj fašistički pozdrav „u nekim situacijama”. No ZDS je domaći ekvivalent pozdravu Heil Hitler, zbog čega upotrebu tog poziva treba oštro sankcionirati bez iznimki. Smiješno je da se danas raspravlja oko toga što taj poziv znači", kaže Peović.

Na pitanje šta možemo očekivati u budućnosti, da li je moguće očekivati da na nekom sljedećem koncertu policija uhapsi Thompsona zbog ovog fašističkog povika, Peović odgovara kako se očito zakon ne primjenjuje jednako za sve, pa Thompson uspješno izbjegava pravnu reakciju.

"Sve dok Hrvatskom vladaju HDZ ili SDP ne možemo očekivati jasno određenje po tom pitanju. Vrludanje, te prešutno ili izravno odobravanje, znače daljnju fašizaciju kojom se Hrvatska svrstava na stranu zločinaca u Drugom svjetskom ratu", smatra ona.

Koliko ovo može utjecati na stanje svijesti kod mladih u HR, da li možemo očekivati da dođe do odricanja od ovog slogana ili da iz protesta prema sudskoj odluci dobijemo veći broj sljedbenika ustaškog pokreta?

Mladima se sigurno šalje kriva poruka. No, valja vidjeti i što se krije iza tog folklora, smatra nađa sagovornica.

"Nama po svemu sudeći stiže nova ekonomska kriza uz definitivni gubitak ekonomskog i monetarnog suvereniteta uvođenjem eura. Što je ekonomsko stanje lošije to vladajući upornije igraju na kartu ustaških mitologija. Za to vrijeme dok nam oni pričaju bajke, kapitalizam nam je oteo mirovine, uzeo ušteđevinu, uništio radna mjesta i zdravstveni sustav, srozao obrazovni sistem, stavio nas u dužničko ropstvo, ostavivši nam jedino nacionalizam i mržnju", zaključila je Katarina Peović.


H.LJ.

(Vijesti.ba)