fbpx

Podignuta optužnica protiv dvije osobe za korupciju u predmetu sa dokazima iz Sky aplikacija

Podignuta optužnica protiv dvije osobe za korupciju u predmetu sa dokazima iz Sky aplikacija

Foto: Agencije

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Nedeljka Lubure, rođenog 1975. godine, u vrijeme izvršenja krivičnog djela zaposlen u MUPRS, državljanin BiH i Bojana Roguljića rođenog 1981. godine u Banja Luci, ranije osuđivan, državljanin BiH i R Srbije.

Optuženi se terete da su se krajem 2020. godine, dogovorili da preko državne granice nezakonito u BiH prevedu M.I. koji se nalazio u Sloveniji, a za kojeg su znali da je za njim raspisana Interpolova potjernica, na zahtjev agencija za provođenje zakona u Crnoj Gori, kao osumnjičenom za krivično djelo pokušaja ubistva.

Optuženi su znali i da navedeni posjeduje krivotvorene lične dokumente BiH, na drugi identitet, ali su korištenjem policijskih kapaciteta i provjerama u IDDEA sistemu utvrdili da je ta putna isprava proglašena nevažećom.

Nakon što je optuženi Roguljić korištenjem SKY ECC aplikacije za zaštićenu komunikaciju, obavijestio M.I. o navedenom, kao i vršio dalju komunikaciju o mjestu i vremenu sastanka u Sloveniji, optuženi Lubura je zloupotrijebio svoj položaj u MUP-u RS, te koristio službeno vozilo sa svjetlosnom signalizacijom, sa kojim su optuženi otišli na područje R Slovenije, preuzeli potraživano lice, te ga na taj način nezakonito i bez graničnih kontrola prevezli na područje Bosne i Hercegovine.

Lubura se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje lica iz člana 189. KZ BiH i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. KZ RS a optuženi Roguljić Bojan, krivično djelo krijumčarenja lica iz člana 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

N1